Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Cerebrale parese

Cerebrale parese (CP) is een houding- en bewegingsstoornis die veroorzaakt wordt door beschadiging van de hersenen vóór het eerste levensjaar. Het is in Nederland de meest voorkomende oorzaak van (motorische) beperkingen bij kinderen.

 

Als gevolg van de hersenbeschadiging functioneert een deel van de hersenen niet, of anders dan normaal. Dit kan gevolgen hebben voor het bewegen, voelen, zien, proeven, horen, spreken, gedrag en leren. De gevolgen van de hersenbeschadiging zijn afhankelijk van de ernst van de beschadiging en van de plaats van de beschadiging in de hersenen. De gevolgen en de ernst verschillen van kind tot kind.

 

Er zijn verschillende typen cerebrale parese:
• Spastisch, dan voelen de spieren stijf en strak.
• Dyskinetisch, dan bewegen de spieren onwillekeurig.
• Atactisch, dan maakt de persoon schokkerige bewegingen.

 

 

De eerste symptomen van een cerebrale parese zijn een verminderde inzet van een armpje of beentje op jonge leeftijd, waardoor een kind zich minder goed kan ontwikkelen en achterblijft in zijn ontwikkeling ten opzichte van leeftijdsgenootjes.

 

De diagnose cerebrale parese wordt vastgesteld op basis van lichamelijk onderzoek en eventueel aanvullend onderzoek zoals een echo of MRI van de hersenen. De diagnose wordt gesteld door de neuroloog, kinderarts of kinderrevalidatiearts.


Afdelingen / specialismen
Kindergeneeskunde
Kinderrevalidatiegeneeskunde
Revalidatiegeneeskunde
Folders
 
Specialisten / zorgverleners
Kindergeneeskunde
Kinderrevalidatiegeneeskunde
Revalidatiegeneeskunde
Links

Meer informatie is te vinden op www.bosk.nl/cerebrale-parese

 
Spreekuren
Revalidatiegeneeskunde (algemeen)
Kinderspreekuur (Revalidatiegeneeskunde)