Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Spreekuur: Verpleegkundig spreekuur voor PD patiënten

Omschrijving:

Peritoneaal dialyse wordt ook wel buikspoeling genoemd. Bij deze vorm van dialyse werkt het buikvlies (peritoneum) als een filter. De zuivering van het bloed gebeurt dus in het lichaam. Door een katheter (slang) in de buik loopt spoelvloeistof in en uit het lichaam. Er zijn twee vormen van peritoneaal dialyse:
 
CAPD
CAPD staat voor Continue Ambulante Peritoneaal Dialyse. Continue omdat het 24 uur per dag 7 dagen in de week gebeurd. Ambulant omdat u het overal kunt doen, thuis of op het werk. In principe wisselt u de vloeistof 4 x per dag.
 
APD
APD staat voor Automatische Peritoneaal Dialyse en is vorm van peritoneale dialyse waarbij een machine gebruikt wordt. Deze behandeling vindt thuis plaats. U sluit zich elke nacht zelf ’s nachts aan de machine aan. Terwijl U slaapt vinden de wisselingen plaats. Mochten er problemen zijn dan geeft de machine een alarm
 
PD-training
Om CAPD of APD thuis te kunnen te kunnen doen wordt u getraind door een PD verpleegkundige. Dit kan poliklinisch maar ook als u bent opgenomen. Hoe lang de training duurt hangt af  van hoe snel u de handelingen eigen maakt en hoe de behandeling verloopt. Maar in principe kan dit variëren van 3 dagen tot 2 weken. Nadat u de training heeft doorlopen kunt u vanaf dat moment de behandeling thuis uitvoeren.
 
Contact
Voor vragen en/of problemen zijn wij 24 uur per dag 7 dagen in week bereikbaar via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis 033 – 850 5050
 
Polikliniek
1 x in de 6 weken komt u voor controle op de polikliniek peritoneaal dialyse. U heeft dan twee afspraken: een bij de PD verpleegkundige en een bij de nefroloog. De polikliniek peritoneaal dialyse is een onderdeel van het Niercentrum Midden-Nederland.

Met de verpleegkundige bespreekt uw het dialyse schema en worden er controles uitgevoerd van de bloeddruk en het gewicht. Ook vind er huidpoortinspectie plaats. Verder wordt er informatie en advies gegeven.
Met de nefroloog bespreekt u o.a. de medicatie, eventuele lichamelijke klachten en andere problemen.
 
Locatie
Niercentrum Midden Nederland, locatie Amersfoort, afdeling 4B

Specialisten:
Zorgverleners:
Verwijzing via: Behandelend specialist
Afspraken: 033-8507240
Manier van verwijzenmeer...