Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Mirjam Schotman, uroloog

Hoeveel moet je drinken bij een halve marathon?

 

Op 18 juni vindt weer het loopfestijn Marathon Amersfoort plaats. Tijdens het lopen en bij de voorbereiding is het belangrijk om voldoende te drinken. Maar hoevéél moet je drinken bij een halve of hele marathon?

 

Mirjam Schotman, uroloog in Meander Medisch Centrum:

“Op deze vraag is niet gemakkelijk een voor iedereen geldend antwoord te geven. Hoe getraind je bent, je leeftijd, het weer (de buitentemperatuur) en je fitheid spelen allemaal een rol. Wat we wel weten is dat je maag en darmen tijdens inspanning maar maximaal 800 ml per uur aan vocht kunnen “opnemen”. Tijdens een halve marathon kan je tot wel 2 liter zweten. Voldoende drinken is dus erg belangrijk. De beste manier om een inschatting te maken van je eigen individuele vochtverlies is: weeg jezelf voor en na een lange duurtraining. Het verschil in gewicht is je zweetverlies (en dus een goede inschatting van hoeveel je moet drinken).


Drink een half uur tot een uur voor de wedstrijd +/- 500 ml zodat je goed gehydreerd aan de start staat. Sla (vooral de eerste 10 km) de drinkposten niet over, zorg dat je tijdens de wedstrijd geregeld vocht aanvult. Tijdens de halve marathon zijn er 7 drinkposten; gebruik ze allemaal! Veel succes voor alle lopers, ik zie jullie aan de start.”

 

Informatie bijgewerkt: 8 June 2017