Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Halil Akol, maag-, darm- leverarts

Welke factoren kunnen het risico op darmkanker vergroten? En wat voor nut heeft het bevolkingsonderzoek naar darmkanker?

 

“Door de invoering van het bevolkingsonderzoek in 2015 is het aantal gevonden darmtumoren duidelijk toegenomen. Vaak is er sprake van een combinatie van factoren die de kans op het krijgen van darmkanker vergroten.

Er zijn risicofactoren waar je geen enkele invloed op kunt uitoefenen zoals leeftijd boven de 60 jaar, een eerste graads familielid met darmkanker onder de leeftijd van 50 jaar, maar ook de aanwezigheid van poliepen in de dikkedarm of een chronische darmontsteking zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn. De kans op darmkanker stijgt met de leeftijd. Andere risicofactoren voor dikkedarmkanker zijn wel beïnvloedbaar, bijvoorbeeld een ongezonde leefstijl met gebrek aan lichaamsbeweging, ernstig overgewicht, roken, overmatig gebruik van alcohol en bepaalde voedingspatronen zoals eten van rood vlees, voorbewerkt vlees zoals vleeswaren en worst, verbrand of verkoold vlees (barbecue).

 

Hoe vroeger darmkanker wordt opgespoord, des te beter is het te behandelen. Daarom is het raadzaam om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Alle mannen en vrouwen van 55 tot 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Er wordt met behulp van een testje gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Als dat het geval is, wordt een afspraak in een gecertificeerde endoscopiekliniek of ziekenhuis gemaakt om te bespreken of er een colonoscopie moet worden afgesproken. Dat is een inwendig onderzoek van de dikkedarm. Uiteindelijk zal door het bevolkingsonderzoek het aantal mensen dat (vroegtijdig) sterft aan dikkedarmkanker kleiner worden.”

 

Informatie bijgewerkt: 6 March 2017