Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Gerald Staaks, longarts

Veel mensen krijgen een oproep om de griepprik te halen. Is dat aan te raden?

 

“Griep ontstaat door een virus, het influenzavirus. Dit komt in de luchtwegen en veroorzaakt daar een infectie. Dat kan problemen geven in het hele lichaam. Het virus zit in druppeltjes in slijm, snot, speeksel en aan de handen en kan dus verspreid worden door niezen, hoesten, praten en geven van handen.

Griep is besmettelijk en verspreidt zich snel. Elke winter krijgt ongeveer 1 op de 10 mensen de griep. Voor de meeste mensen is de ziekte erg vervelend, maar gaat vanzelf over.

 

Sommige mensen lopen een groter risico om ernstig ziek te worden. Aan deze mensen wordt de griepprik aangeboden. Tot die groepen horen onder andere mensen ouder dan 60 jaar, mensen met hart- en vaatziektes, longziektes, bijvoorbeeld astma en COPD, diabetes mellitus en nierziektes. Ook mensen die medicijnen krijgen die de afweer verlaagt of mensen die chemotherapie krijgen, komen in aanmerking. Verder mensen met verminderde weerstand tegen infecties of mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen.

De griepprik maakt de kans op het krijgen van de griep kleiner en beschermt dus niet altijd. Als u het toch krijgt, wordt u waarschijnlijk minder ziek en is de kans op complicaties kleiner. Ook is er minder kans dat uw onderliggende ziekte, bijvoorbeeld een longaanval bij COPD erger wordt.”

 

Informatie bijgewerkt: 21 March 2017