Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Esther Consten, chirurg

Een verzakking, wat is dat en wat valt eraan te doen?

 

“Het bekken en eigenlijk de bekkenbodem, de zogenaamde bodem van de buik, houdt organen zoals darmen of baarmoeder op hun plaats. De bekkenbodem bestaat uit spieren. Als deze spieren verslapt zijn, kunnen organen door de openingen naar buiten zakken. Dat heet een verzakking. Zo’n verslapping van de bekkenbodemspieren komt veel voor bij vrouwen, door zwangerschap en bevalling, zwaar werk, overgewicht of leeftijd. De meeste vrouwen met een verzakking zijn 60 jaar of ouder, maar ik zie ook jonge vrouwen op mijn spreekuur.

 

Een verzakking geeft vervelende en soms pijnlijke klachten. Vaak zijn er problemen met de continentie, dus het ophouden van urine en ontlasting, of met de seksualiteit.

 

Gelukkig is er veel aan een verzakking te doen, te beginnen met spieroefeningen. Daarmee versterk je de spieren van de bekkenbodem. Verder kunnen we met een operatie een verzakking ongedaan maken. Dat gaat vaak met behulp van de operatierobot, waardoor heel nauwkeurig opereren mogelijk is.

Problemen met de bekkenbodem zitten vaak nog in de taboesfeer. Niet iedereen durft ermee naar de dokter te gaan. Dat is jammer, want we kunnen veel doen aan bekkenbodemklachten.”

 

Informatie bijgewerkt: 21 March 2017