Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Bas Ongkiehong, orthopedisch chirurg

Het sportseizoen begint weer met voetbal, hockey en volleybal. Juist bij deze contactsporten lopen sporters grotere kans op het scheuren van de kruisband. Hoe ontstaat dit en wat is eraan te doen?

 

“De kruisband scheuren kan zomaar gebeuren, met name door een abrupte draaibeweging in combinatie met contact met de tegenstander, bijvoorbeeld bij voetbal. Dat kan de kruisband zo onder spanning zetten, dat je door je knie zakt. Het gevolg is dat de knie langdurig dik wordt en pijn doet. Maar het meest vervelende is dat de knie niet meer stabiel is. Staan lukt wel, maar er is geen controle bij het draaien of buigen. De kans om dit letsel op te lopen, is groter als je vermoeid bent, of als je minder goed getraind bent – dus aan het begin van het seizoen.

 

Kruisbandletsel is te voorkomen door het trainen van kracht en uithoudingsvermogen. En door alert te zijn op vermoeidheid: niet per se doorgaan met de wedstrijd, maar tijdig wisselen. Als orthopeden adviseren we in eerste instantie fysiotherapie. Als blijkt dat na fysiotherapie de knie onvoldoende stabiel is, kan een operatie volgen. Daarbij wordt de oude kruisband vervangen. Van één van de hamstringpezen maken we een nieuwe kruisband en die plaatsen we in de knie. Zo’n reconstructie duurt gemiddeld drie kwartier. Daarna volgt opnieuw fysiotherapie en krijgt de knie zijn stabiliteit weer terug."
 

Informatie bijgewerkt: 14 September 2017