Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Zorg voor patiënten met kanker gaat onverminderd door

Ondanks de coronacrisis gaat de zorg voor patiënten met kanker in Meander Medisch Centrum onverminderd door. Dat geldt zowel voor nieuwe oncologische patiënten als voor patiënten die al in een behandeltraject zitten bij Meander. “We bieden op dit moment dezelfde kwaliteit van zorg voor oncologische patiënten als voor de coronacrisis. En dat blijven we ook doen,” benadrukt chirurg-oncoloog Ernst Schoenmaeckers. Overstappen naar een andere zorgaanbieder is daarom niet nodig. Een belletje met het behandelteam voor een advies of consult kan al veel vragen en onzekerheden wegnemen volgens hem.

 

Operaties en behandeling

In Meander worden momenteel bijna alle oncologische patiënten volgens planning geopereerd. Dat betekent dat er vijf dagen per week oncologische operaties plaatsvinden bij patiënten die daar fit genoeg voor zijn. Bijvoorbeeld operaties bij borstkanker, prostaatkanker, longkanker, darmkanker en melanomen. Ook de chemo- en immunotherapie behandelingen gaan vrijwel allemaal volgens planning door. De jaarlijkse controles worden zoveel mogelijk omgezet naar een telefonische afspraak. Noodzakelijk bloedonderzoek en beeldvorming zoals CT scans worden gewoon uitgevoerd.

 

Soms een aanpassing in behandelplan

“We willen bij onze patiënten de kans op een verminderde afweer kleiner maken, zodat zij beter beschermd zijn tegen de gevolgen van het corona virus. We wegen dan ook de risico’s van de behandeling op verminderde afweer af, tegen de winst die de behandeling oplevert. Dit betekent dat we soms andere kuren zullen geven, kuren zullen overslaan of een behandeling zullen uitstellen. We doen dit alleen als we denken dat we de kanker zo nog steeds goed kunnen behandelen.”

 

Nieuwe patiënten

Patiënten die door de huisarts worden doorverwezen, kunnen in Meander terecht voor diagnostiek en afspraken. Dat geldt voor alle vormen of verdenkingen van kanker. Zo is de mammapoli van het Meander nog gewoon vijf dagen in de week geopend voor nieuwe patiënten.

 

Veilige zorg

“We begrijpen dat juist kwetsbare patiënten zich zorgen maken of het ziekenhuis op dit moment wel een veilige plek is voor hen. Het is daarom goed om te weten dat de niet-corona patiënten strikt gescheiden zijn van coronapatiënten, zowel op de SEH, verpleegafdelingen als in de polikliniek. Alle patiënten worden voordat ze Meander betreden gescreend op het hebben van corona. Zo bieden we in Meander veilige zorg voor alle patiënten,” aldus Ernst Schoenmaeckers.

Voor de veiligheid van onze patiënten en medewerkers is begeleiding van patiënten teruggebracht naar een minimum. De behandelend specialist maakt een inschatting of een begeleider mee moet komen. Patiënten kunnen ten tijde van een polikliniekgesprek met hun eigen telefoon facetimen / beeldbellen met hun partner/kinderen/ouder.

 

Samenwerking in de regio

Meander werkt samen met andere ziekenhuizen in de regio in het Oncologienetwerk Midden-Nederland. Ook de zorg voor patiënten met kanker die in de regionale samenwerkende ziekenhuizen worden behandeld gaat onverminderd door. Dat geldt voor de urologische kankerzorg (blaas-, nier- en prostaatkanker), voor patiënten met slokdarm-, maag-, alvleesklier-, galblaas- en leverkanker en patiënten met gynaecologische kanker (eierstokkanker en baarmoederslijmvlieskanker).
 

Informatie bijgewerkt: 7 April 2020