Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Zeldzame tumoren beter en sneller in beeld met nieuwe radioactieve tracer

Meander Medisch Centrum heeft een nieuwe manier om bepaalde zeldzame tumoren in beeld te brengen. Het ziekenhuis maakt hierbij gebruik van de licht radioactieve stof gallium-68-dotatate dat geen bijwerkingen heeft. Het onderzoek heeft grote voordelen voor de patiënt omdat de tumor eerder en scherper in beeld komt. Ook duurt het onderzoek maar 1,5 uur. De toepassing van dit middel is een volgende stap in het gebruik van tracers in nucleair kankeronderzoek.

 

Meander Medisch Centrum in Amersfoort komt met een nieuwe manier om zeldzame tumoren dankzij een tracer beter in beeld te brengen.

 

Gallium-68-dotatate is een klein eiwit dat radioactief is gemaakt en zich hecht aan de tumor. In combinatie met een PET-CT camera is de tumor daardoor heel scherp zichtbaar. Het betreft de zogeheten neuro-endocriene tumoren. Deze groeien weliswaar langzaam, maar blijven daardoor ook lang buiten beeld doordat ze pas laat klachten veroorzaken. Deze klachten kunnen variëren van diarree en buikpijn tot zweterigheid en flushes. Hoe eerder de tumor wordt ontdekt, des te beter is behandeling mogelijk. Neuro-endocriene tumoren komen voor in organen die hormonen produceren, zoals in de alvleesklier of in het maag/darmgebied.

 

De toepassing van gallium-68-dotatate heeft een aantal voordelen. Het onderzoek duurt kort: de patiënt is in 1,5 uur klaar in plaats van twee dagen achtereen 1,5 uur. Het is ook minder belastend: de patiënt krijgt het middel via een infuus in de arm toegediend. Het middel is niet schadelijk voor de gezondheid en heeft geen bijwerkingen. De stralingsbelasting is beduidend lager dan met onderzoekmethode die voorheen werd gedaan. Het belangrijkste voordeel is dat deze nieuwe methode veel scherpere beelden oplevert. Hierdoor krijgen meer patiënten een juiste diagnose. De kosten zijn laag, omdat het middel wordt gemaakt in de ziekenhuisapotheek van Meander Medisch Centrum. Deze heeft alle benodigde apparatuur en vergunningen voor de bereiding in huis. Hierdoor is het middel snel beschikbaar voor het onderzoek.

 

Het Amersfoortse ziekenhuis heeft veel ervaring met tracer-stoffen dankzij de uitstekende samenwerking tussen specialisten nucleaire geneeskunde en apothekers. Vorig jaar werd al de prostaatkankertracer gallium-68-PSMA geïntroduceerd. Gallium-68-dotatate is een logische volgende stap.

 

Informatie bijgewerkt: 18 September 2017