Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Wetenschappelijke publicatie Meander in internationaal blad anesthesie

Recent is een onderzoek van Meander Medisch Centrum gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk blad British Journal of Anaesthesia. Het betreft wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van ijsjes na de operatie. De publicatie is een erkenning van de potentiële relevantie van de uitkomsten van het onderzoek. Inmiddels heeft een Duits ziekenhuis interesse getoond.

 

Recoveryverpleegkundige Diana Johns verrichtte het onderzoek in 2014-2015, in samenwerking met anesthesioloog Volker Gerling en wetenschapsadviseur Pieternel Pasker. Op het Wetenschapssymposium van maart 2016 presenteerde zij de uitkomsten in Meander Medisch Centrum, onder de titel ‘Prikken of ijsje likken?’ Het onderzoek heeft nu geleid tot de internationale publicatie.

 


Uit het onderzoek blijkt dat morfine de belangrijkste voorspeller is van misselijkheid na de operatie. Na de operatie een waterijsje geven aan de patiënt kan de misselijkheid beduidend verminderen. Vooraf had 25% van de patiënten die morfine toegediend kregen rond de operatie last van misselijkheid en braken. Daar werd dan medicatie tegen gegeven. Na de invoering van het ‘ijsje na OK’ was dit percentage gedaald naar 10%. Dit betekent dus ook dat er veel minder medicijnen nodig zijn.

 

Ice pops in the recovery room: effects on postoperative nausea and vomiting
D. E. Johns, V. Gerling, P. C. M. Pasker-de Jong, BJA, 14 april 2017   

lees artikel

 

 

Informatie bijgewerkt: 13 June 2017