Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Vrienden Meander geven patiënten Intensive Care ‘hun stem terug’

Het project VoICe is succesvol afgerond. Patiënten op de Intensive Care (IC) van Meander Medisch Centrum kunnen nu veel beter duidelijk maken hoe het met ze gaat. Vaak kunnen ze niet praten vanwege beademingsapparatuur. Door de aanschaf van tablets met een speciale app krijgen zij nieuwe mogelijkheden om zich uit te drukken, zoals aangeven dat ze pijn of dorst hebben. Het project werd mogelijk door acties van de Vrienden van Meander.

 

 

VoICe is een communicatie-app voor patiënten op de Intensive Care die vanwege een beademingscanule niet kunnen praten. Hiermee kan de wakkere, beademde patiënt middels een i-Pad zichzelf beter uitdrukken en laten weten wat hij wil. De bestaande methodes als liplezen, letterborden en knikken zijn niet afdoende. De patiënt krijgt met de app als het ware zijn stem terug, hij kan makkelijker duidelijk maken wat hij wel of niet wil. De patiënt wordt dankzij de app geactiveerd en krijgt enigszins de controle over zijn situatie terug.

 

De Vrienden van Meander hebben het afgelopen jaar donaties ingezameld om dit bijzondere project mogelijk te maken. Een deel van het benodigde bedrag komt van een IC-patiënt die giften inzamelde voor zijn 40-jarig huwelijk, een ander deel is afkomstig van de stichting Waterlijn. Daarnaast zijn er ook opbrengsten gekomen uit de jaarlijkse wenslichtjes-actie en uit een sponsoractie tijdens de Marathon Amersfoort 2015.

 

Vervolgacties

De komende tijd zetten de Vrienden van Meander zich in voor een aantal nieuwe projecten op de Intensive Care. Het is een grote wens van de afdeling om patiënten meer comfort en afleiding te geven in de nu nog klinische en witte omgeving. Dit wil de IC realiseren met speciale stoelen, fotobehang, projectie van familieafbeeldingen, een fijne wachtruimte en een sfeervolle gespreksruimte. 

 

Informatie bijgewerkt: 29 June 2016