Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Voedingssonde alvleesklierontsteking meestal overbodig

Patiënten met acute alvleesklierontsteking krijgen vaak direct bij opname in het ziekenhuis een voedingssonde ingebracht om ernstige infecties te voorkomen. Dit is een overbodige ingreep, blijkt uit een grote landelijke studie van het UMC Utrecht waaraan onder meer Meander Medisch Centrum heeft meegewerkt. Het aantal infecties bij deze ernstige zieke patiënten vermindert hierdoor namelijk niet. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het toonaangevende New England Journal of Medicine.

 

Het plaatsen van een slangetje via de neus naar de dunne darm zou onder andere de darmperistaltiek bevorderen en zo mogelijk ernstige infecties door alvleesklierontsteking of pancreatitis voorkomen. De sonde kan pijnlijk en vervelend zijn voor een patiënt. Wetenschappers waren het er tot nu toe nog niet over eens of deze onaangename ingreep de patiënt daadwerkelijk helpt.  De Pancreatitis Werkgroep Nederland, een samenwerkingsverband tussen verschillende academische en topklinische ziekenhuizen, wilde uitsluitsel bieden.

Topklinisch

Meander MDL-artsen Thijs Schwartz en Menno Brink zitten in de landelijke Pancreatitis Werkgroep Nederland (pancreas = alvleesklier) waar studies worden geïnitieerd. Meander was een van de actiefst deelnemende ziekenhuizen die meewerkten aan dit onderzoek. “In totaal hebben 18 patiënten van Meander meegedaan aan het onderzoek”, vertelt Thijs Schwartz. “Meander is een topklinisch ziekenhuis en doet daarom vaak mee aan wetenschappelijk onderzoek. Dankzij dit onderzoek kunnen we patiënten met acute alvleesklierontsteking veel patiëntvriendelijker behandelen.”

Wat is acute alvleesklierontsteking?
Acute alvleesklierontsteking of pancreatitis is een ernstige aandoening die per jaar ongeveer vierduizend Nederlanders treft. Patiënten met deze ontsteking worden met heftige pijn en misselijkheid opgenomen in het ziekenhuis. De meesten herstellen binnen enkele dagen vanzelf. Bij ongeveer dertig procent van de patiënten ontstaan echter ernstige infecties die een langdurig herstel vragen. Een vijfde van de patiënten met ernstige infecties komt zelfs te overlijden.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op www.meandermc.nl en www.umcu.nl.
 

Informatie bijgewerkt: 10 December 2014