Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Vanaf vandaag heeft Meander een beeldbepalend kunstwerk voor de deur

“Dit ziekenhuis is gebouwd vanuit de filosofie van de healing environment. Ruimte, licht en groen zijn enorm belangrijk. Kunst is een heel goede aanvulling daarop.“ Aldus Frank de Reij bij de officiële onthulling van het gele kunstwerk LUCE. “Drie jaar geleden is Meander geopend, maar er ontbrak nog iets. Vanaf vandaag hebben we een beeldbepalend kunstwerk voor onze deur. “ Uit respect voor de familie en nabestaanden van Romy en Savannah kreeg het programma van de onthulling een sober karakter. Het beeld van kunstenaar Nick Ervinck werd onthuld door Lucas Bolsius, burgemeester van Amersfoort, en Iet van Albada, reumatoloog, namens de kunstcommissie van het ziekenhuis.

 

Vanwege de weersomstandigheden vonden de activiteiten grotendeels binnen plaats, in de Laan van het ziekenhuis. Vele gasten, patiënten, bezoekers en medewerkers waren aanwezig bij de onthulling. Er waren toespraken van Frank de Reij, CEO van Meander, burgemeester Lucas Bolsius, kunstenaar Nick Ervink en Mark Röell, burgemeester van Baarn en tevens voorzitter van de Vrienden van Meander.

 

Vrienden van Meander
Het beeldbepalende kunstwerk is er gekomen door toedoen van de stichting Vrienden Meander Medisch Centrum. De vriendenstichting, die nu vijf jaar bestaat, heeft veel projecten gerealiseerd die bijdragen aan het comfort en welzijn van patiënten. Ook kunst kan mensen helpen om zich te ontspannen in moeilijke momenten. Het geeft afleiding en soms nieuwe inzichten. Dat kunst invloed heeft op het welbevinden van de patiënt, blijkt uit onderzoek dat onlangs is verricht door een studente van de Universiteit Wageningen.

 

Foto's en video's

 


Prijsvraag
De keuze voor Nick Ervinck is mede gemaakt door het publiek. In 2014 Is een prijsvraag uitgeschreven waar iedereen aan kon meedoen. Vervolgens is de kunstenaar aan de slag gegaan. In zijn atelier in Lichtervelde (België) heeft hij met behulp van computeranimaties en andere digitale technieken LUCE ontworpen. Het beeld heeft als kenmerken de meanderende vorm (passend bij de naam van het ziekenhuis), de link met de natuur (passend bij de plek in de groene omgeving) en de associatie met weefsels van het menselijk lichaam, dat centraal staat in het ziekenhuis. De favoriete kleur van Nick is geel. Het werk van deze ‘rising star’ in de kunstwereld is op diverse plaatsen in Nederland en België te zien.

 

De totale kosten voor het project, van eerste idee tot en met de plaatsing, bedragen 100.000 euro. Het volledige bedrag is bij elkaar gebracht door bedrijven, fondsen en particulieren.

 

Nick Ervinck
Het gezichtsbepalende LUCE is gemaakt door beeldend kunstenaar Nick Ervinck, ‘rising star’ in de internationale kunstwereld. Het kunstwerk  is gekozen en gefinancierd door bewoners en bedrijven uit de brede regio van Amersfoort. Door plaatsing bij de ingang van Meander Medisch Centrum gaat het kunstwerk deel uitmaken van de publieke ruimte in Amersfoort en daarmee is LUCE van ons allemaal: van bewoners uit de regio, van de patiënt, van de medewerkers van Meander en van vele gulle gevers (bedrijven en particulieren) aan de Stichting Vrienden van Meander.
 
Over LUCE
Het beeld roept allerlei reacties op. Nu moet je kunst eigenlijk niet gaan uitleggen, want het mooie van kunst is dat ieder er zijn verhaal bij kan maken. Maar voor wie iets meer wil weten van LUCE, geven we namens de maker een paar kenmerken door.
 

 • LUCE heeft een amorfe structuur. Dat wil zeggen dat de vorm ‘vormeloos’ is, het is een vrije vorm. Nick Ervinck laat zich inspireren door architectonische constructies, futuristische ontwerpen en natuurlijke, organische en ‘medische’ vormen. Deze combinatie is in veel van zijn werk te zien en ook bij LUCE is dat het geval. Zelf zegt hij daarover: ‘Voor mij staat deze vorm symbool voor de dynamisch kracht van het leven.’
   
 • LUCE (het Italiaanse woord voor ‘licht’) is geel. Deze kleur is het handelsmerk van de kunstwerken van Nick. In diverse steden zijn ze te zien zoals in Gent, Leuven en Oostende. Ook buiten België is er veel belangstelling voor de gele sculpturen. De gele kleur heeft een ‘signaalfunctie’. Je kunt er niet omheen kijken.
   
 • LUCE is gemaakt uit diverse ‘disciplines’. Nick Ervinck is beeldhouwer, maar past ook technieken toe uit de beeldhouwkunst, computeranimatie, design en medische wetenschap. Ook robottechnologie en computergame-techniek zijn hem niet vreemd.
   
 • LUCE meandert. De slingerende vorm springt direct in het oog. Het past bij de rivier de Eem die achter Meander Medisch Centrum door het landschap slingert.
   
 • LUCE past bij het ziekenhuis. Nick Ervinck gebruikt moderne technieken om zijn beelden te maken en legt bewust de link met de technische vooruitgang in de medische sector. “Door het gebruik van nieuwe technieken is de wetenschap nu zo ver dat mensen geholpen kunnen worden door bijvoorbeeld een prothese uit kunststof of een nieuwe hartklep uit de 3D-printer.”

 
Goed om te weten: de aanschaf van LUCE valt buiten het ziekenhuisbudget. Uitsluitend dankzij donaties van fondsen, bedrijven en particulieren is het mogelijk geworden om LUCE te bekostigen.
 

 

Informatie bijgewerkt: 13 June 2017