Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Unieke LSVT BIG cursus voor behandeling Parkinson

Meander Medisch Centrum organiseert op 12 en 13 juni 2020 de cursus LSVT BIG voor fysiotherapeuten, oefentherapeuten en ergotherapeuten, werkzaam in de 1e en 2e lijn. LSVT BIG is een paramedische training van Parkinson patiënten die leidt tot aantoonbare vooruitgang van motorisch functioneren. De afdeling revalidatiegeneeskunde van Meander heeft in de afgelopen 5 jaar zeer positieve ervaringen met deze therapie opgedaan. De cursus LSVT BIG is uniek voor Nederland en wordt verzorgd Cynthia Fox en Laura Gusé, LSVT experts uit de USA.

 

De LSVT (Lee Silverman Voice Treatment) BIG therapie richt zich niet op het genezen van de ziekte van Parkinson, maar op de mogelijkheden van functioneel herstel van de versnelde veroudering die bij de ziekte van Parkinson optreedt. Patiënten met Parkinson gaan normaler bewegen als zij met de juiste begeleiding voor hun gevoel overdrijven met bijvoorbeeld grote stappen zetten. De therapie heeft als positief effect dat patiënten meer controle over zichzelf krijgen. Willem Oudegeest, revalidatie arts Meander: “Deze therapie heeft het meest effect als die in een zo vroeg mogelijk stadium van de ziekte wordt aangeboden. Patiënten met Parkinson gaan kenmerkend zachter spreken en kleinere pasjes zetten. Uit recente inzichten is gebleken dat als patiënten  voor hun gevoel overdrijven door grote stappen te zetten en hard te praten, zij op deze manier tot het normaliseren van bewegen en spreken kunnen komen. Door dit intensief te trainen kunnen de hersenen herijkt worden en wordt het nieuw aangeleerde bewegingspatroon het nieuwe normaal. De therapie heeft op korte en lange termijn een positief effect.” Inmiddels komen patiënten uit het hele land naar Amersfoort voor deze therapie.

 

De cursus vindt plaats op vrijdag 12 en zaterdag 13 juni 2020 in Amersfoort en bestaat uit korte lezingen, demonstraties, video's en case study-presentaties. Een accreditatie is aangevraagd. Vanwege de Amerikaanse docenten is de voertaal. Willem Oudegeest: “Deze methode is grote winst voor elke patiënt, ongeacht het aantal Parkinson patiënten in je praktijk.”

De inschrijving is geopend. 

Informatie bijgewerkt: 23 January 2020