Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Laatste nieuws over coronavirus

 

Op deze pagina houden we u op de hoogte van het laatste nieuws rondom het coronavirus in Meander Medisch Centrum. Heeft u een afspraak of behandeling in Meander? Lees dan de maatregelen die Meander heeft getroffen. 


 

5 april 2020

 

Aantal opgenomen patiënten

Momenteel verblijven 45 patiënten met corona in ons ziekenhuis, waarvan 20 op de IC. 

 

4 april 2020

 

Aantal opgenomen patiënten

 

Momenteel verblijven 48 patiënten met corona in ons ziekenhuis, waarvan 21 op de IC. 

 


 

3 april 2020
 

Aantal opgenomen patiënten

 

Momenteel verblijven 49 patiënten met corona in ons ziekenhuis, waarvan 21 op de IC. 

 

Gezamenlijke oproep huisartsen en ziekenhuizen Provincie Utrecht: blijf niet weg!

 

Huisartsen, medisch specialisten en ambulancedienst zien het aantal patiënten dat hun hulp inroept sterk afnemen. Mensen lijken nu bij klachten terughoudend om de huisarts of het overbelaste ziekenhuis in te schakelen. “Niet doen”, zegt Esther van Osselen namens de huisartsen in de regio Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein.

 

“De reguliere, niet-corona, zorg gaat zoveel mogelijk door! Maak daarom niet zelf de inschatting, maar bel de huisarts wanneer je dat normaal gesproken ook zou doen. De consulten zien er misschien anders uit: vaker telefonisch of via beeldbellen, maar de artsen blijven bereikbaar om naar klachten te kijken en een inschatting te maken of verdere zorg nodig is. Het is belangrijk dat we met elkaar proberen te voorkomen dat mensen (te lang) met klachten blijven lopen, waardoor hun gezondheid mogelijk verslechtert en ze op een later moment intensievere zorg nodig hebben” aldus van Osselen. Huisartsen, specialisten en ambulancemedewerkers overleggen nu nog meer dan gebruikelijk met elkaar om te komen tot de best mogelijke zorg.

 

Acute klachten

De druk op de ziekenhuizen in de regio is momenteel groot. Zorg die geen spoed heeft wordt uitgesteld of op afstand georganiseerd. Ook Astrid Posthouwer, lid RvB Meander Medisch Centrum heeft namens de ziekenhuizen in het ROAZ Midden Nederland een duidelijke boodschap: “Acute zorg, behandelingen en operaties die medisch gezien niet uit te stellen zijn, gaan gewoon door. Alle ziekenhuizen in de regio houden hier ruimte en personele capaciteit voor beschikbaar. We roepen dan ook op om met acute klachten niet weg te blijven, maar de huisarts of 112 te bellen, zoals je dat in normale tijden ook zou doen.”

 

Veilig

In alle ziekenhuizen liggen inmiddels patiënten met corona. Zij worden op geïsoleerde afdelingen onder beschermende maatregelen verpleegd. Daarnaast moeten strikte hygiëne- en bezoekersmaatregelen verspreiding onder medewerkers en patiënten voorkomen. Ook de huisartsen hebben inmiddels speciale praktijken waar uitsluitend coronapatiënten worden gezien. Door deze maatregelen zijn de ziekenhuizen en de huisartspraktijken veilig om te bezoeken voor noodzakelijke zorg.

 


 

2 april 2020
 

Aantal opgenomen patiënten

 

Momenteel verblijven 42 patiënten met corona in ons ziekenhuis, waarvan 20 op de IC. 

 


 

1 april 2020

 

Aantal opgenomen patiënten


Momenteel verblijven 42 patiënten met corona in ons ziekenhuis, waarvan 20 op de IC. 

 

Vanavond is op BNNVARA de documentaire "Levenslucht" op televisie. Filmmaker Jessica Villerius volgde afgelopen week IC-artsen in CWZ Nijmegen, het Maxima Medisch Centrum en Meander. In deze aflevering komen Oscar Groot (intensivist) en Judith Herder (longarts) aan het woord. In onderstaande video licht Oscar toe waarom het belangrijk is dat veel mensen een goed beeld krijgen van de IC tijdens deze pandemie.

 

 


 

31 maart 2020

 

Aantal opgenomen patiënten
Momenteel verblijven 45 patiënten met corona in Meander, waarvan 19 op de IC. 

 


 

29 maart 2020

 

Aantal opgenomen patiënten
Momenteel verblijven 41 patiënten met corona in ons ziekenhuis, waarvan 18 op de IC. 

 


 

28 maart 2020

 

Aantal opgenomen patiënten

Momenteel verblijven 36 patiënten met corona in ons ziekenhuis, waarvan 16 op de IC. 

 

SEH scheidt de patiëntenstroom: COVID-19 verdacht en regulier
De SEH (Spoedeisende Hulp) Meander is gewoon open voor spoedzorg. De SEH werkt momenteel wel met gescheiden patiëntenstromen, zowel voor ambulances als voor lopende patiënten. Houd hier rekening mee bij een bezoek aan de SEH. 

 

 • verdachte of bewezen COVID-19 patiënten: via de Ambulance sluis van de SEH;
 • alle andere patiënten: gaan onder begeleiding vanuit de triagetent via de brandweeringang in de logistieke gang naar de schone SEH op de eerste harthulp (EHH).

 

Het is momenteel niet toegestaan om een begeleider mee te nemen naar de SEH. 

 


 

27 maart 2020

 

Aantal opgenomen patiënten

Momenteel verblijven 31 patiënten met corona in ons ziekenhuis, waarvan 17 op de IC.
 

 


 

26 maart 2020

 

Aantal opgenomen patiënten

Op dit moment zijn er 25 patiënten met het coronavirus in ons ziekenhuis opgenomen, hiervan verblijven er 16 patiënten op de IC (Intensive Care). 

 


 

24 maart 2020

 

Aanbod zorgpersoneel i.v.m. coronavirus
Bent u een gediplomeerd of BIG-geregistreerd verpleegkundige of een geregistreerd arts en wilt u meewerken in deze crisisperiode? Dan komen we graag met u in contact, indien u niet nodig bent bij uw eigen organisatie. Stuur een e-mail naar solliciteren@meandermc.nl en vermeld in uw mail het volgende:

 

 • Bij onderwerp: aanmelding i.v.m. coronacrisis
 • BIGformulier
 • Periode waarin u beschikbaar bent
 • CV als bijlage
   

Heeft u zich afgelopen week al aangemeld? Hartelijk dank hiervoor! We zijn momenteel alle aanmeldingen aan het verwerken en nemen z.s.m. contact met u op.

 

Steun voor onze medewerkers
We krijgen veel aanbiedingen van mensen en ondernemers uit de omgeving. Dit is hartverwarmend! Wilt u de medewerkers van Meander iets aanbieden? Mail uw idee dan naar: meetings@meandermc.nl Wij beoordelen vervolgens wat mogelijk is. Omdat we verspreiding met het coronavirus willen voorkomen, kunnen we niet op alle initiatieven ingaan. U krijgt een reactie als we op uw aanbod in kunnen gaan.

 

Medische persoonlijke hulpmiddelen
Zeer welkom is het aanbod van medische persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals: mondkapjes, schorten, plastic beschermbrillen en handschoenen (disposable, latex of nitril). Mocht u dit willen aanbieden, dan kunt u de beschermingsmiddelen tussen 7.00 - 21.00 uur brengen bij de tent in de bezoekersparkeergarage (Maatweg 3, Amersfoort).

 

 


23 maart 2020

 

Aantal opgenomen patiënten

Op dit moment zijn er 17 patiënten met het coronavirus in ons ziekenhuis opgenomen, hiervan verblijven er 9 patiënten op de IC (Intensive Care). 

 

Aanbod materialen

Elke dag ontvangen wij aanbiedingen van materiaal om ons te helpen de corona-uitbraak te beheersen. Dit doet ons goed. Wij willen benadrukken dat het materiaal dat wij kunnen gebruiken moet voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Het is immers bestemd voor de bescherming van onze medewerkers en die hebben wij de komende tijd hard nodig.

 

De vele initiatieven zijn hartverwarmend maar momenteel kunnen wij enkel de volgende materialen gebruiken:

 

 • Maskers van het type FFP2 of FFP3. Dit staat meestal op de verpakking met de aanduiding NEN-EN 149:2001 en het CE keurmerk
 • Tyvek beschermingspakken
 • Vuurwerkbrillen

 

Deze materialen kunnen dagelijks tussen 7.00 en 21.00 uur worden afgeleverd bij de tent in de bezoekersparkeergarage van Meander Medisch Centrum aan de Maatweg. 

 

Het zal helaas niet mogelijk zijn iedereen persoonlijk te bedanken voor de hulp, dus daarom via deze weg onze waardering voor uw hulp.

 

Röntgenfoto’s alléén in Amersfoort

Met ingang van dinsdag 24 maart is het maken van röntgenfoto’s alléén mogelijk in Amersfoort op de Maatweg van 8.00 tot 19.00 uur.

 

Gewijzigde openingstijden prikpunten

De openingstijden van de prikpunten zijn opnieuw gewijzigd. Kijk voor de actuele lijst op: www.meandermc.nl/bloedprikken.
 

 


 

22 maart 2020

 

Op dit moment zijn er 13 patiënten met het coronavirus in ons ziekenhuis opgenomen, hiervan verblijven er 8 patiënten op de IC (Intensive Care). 
 


 

20 maart 2020

 

Afspraken tot 1 mei uitgesteld of omgezet

Alle uitstelbare afspraken en operaties zonder spoed tot 1 mei worden uitgesteld of omgezet naar een telefonische afspraak. Patiënten van wie de afspraak niet doorgaat, worden (door een anoniem nummer) gebeld, krijgen een sms of een afspraakbrief thuis. Als patiënten niet gebeld zijn, gaat de afspraak gewoon door.

 

Op dit moment zijn er 12 patiënten met het coronavirus in ons ziekenhuis opgenomen, hiervan verblijven er 8 patiënten op de IC (Intensive Care). 

 


 

Update 17 maart 2020

 

Patiënte met coronavirus overleden in Meander Medisch Centrum

 

Vandaag moeten wij het trieste bericht brengen dat in ons ziekenhuis een patiënte is overleden die besmet was met het coronavirus. De overleden patiënt was een vrouw van 87 jaar uit Amersfoort. Zij verbleef sinds vrijdagavond 13 maart in Meander, waar op het moment van opname al rekening gehouden werd met de mogelijkheid dat zij ziek was geworden door het coronavirus. Na haar opname is ze opgenomen op een van onze verpleegafdelingen en vandaag is ze gestorven. De familie en autoriteiten zijn inmiddels ingelicht. 

 


 

Update 17 maart 2020

 

Afspraken t/m 6 april
Alle uitstelbare afspraken en operaties zonder spoed t/m 6 april worden uitgesteld of telefonisch gedaan. Heeft u géén telefoon of SMS van Meander ontvangen? Dan gaat uw afspraak door. Dat geldt ook voor de geplande afspraken bij de afdeling Gynaecologie en Verloskunde.

 

Begeleiding patiënten
Vanaf 17 maart mogen patiënten geen begeleider meer meenemen bij hun bezoek aan of afspraak in ons ziekenhuis. Deze maatregel nemen we ter bescherming van onze eigen medewerkers. We beseffen heel goed dat dit voor patiënten een zeer ingrijpende maatregel is, maar doen op dit moment onze uiterste best om besmetting in ons ziekenhuis te voorkomen. We rekenen op uw begrip en medewerking.

 


 

Update 15 maart 2020

 

20.30 uur

Voor de opvang en screening van patiënten en bezoekers plaats Meander overdekte tenten bij de SEH en bij de ingang in de parkeergarage. Vanaf maandag 16 maart zijn in deze tenten medewerkers van Meander aanwezig die patiënten en bezoekers opvangen en uitleg geven over de genomen maatregelen. De hoofdingang aan de Maatweg en de ingang Fysiotherapie en Revalidatie (aan de achterzijde) zijn vanaf 16 maart gesloten.

 

 

17.00 uur

 

Meander vanaf 16 maart alleen toegankelijk voor acute, niet-uitstelbare en oncologische zorg

Om patiënten en medewerkers te beschermen tegen het Coronavirus, laat Meander Medisch Centrum vanaf 16 maart zo min mogelijk mensen toe tot het ziekenhuis. Dat betekent dat alle niet-urgente en uitstelbare poli-afspraken, operaties en diagnostiek tot en met 31 maart worden uitgesteld of omgezet naar een telefonisch consult. Patiënten worden hierover vanaf zondag 15 maart persoonlijk, telefonisch geïnformeerd. Meander belt met een anoniem nummer. Spoedzorg (waaronder bevallingen), oncologische zorg en zorg die niet uitgesteld kan worden, gaan wel door.

 

We hebben het besluit moeten nemen om geen bezoek meer toe te laten voor opgenomen patiënten. Uitzondering hierop zijn patiënten op de afdelingen Verloskunde, Kindergeneeskunde, Neonatologie en terminale patiënten. Met deze maatregel doen we ons uiterste best om coronabesmetting binnen het ziekenhuis te voorkomen. In bijzondere gevallen kan er een uitzondering op deze regel worden gemaakt. Meander beseft dat dit een zeer ingrijpende maatregel is en vraagt iedereen om hun begrip hiervoor.

 

Het restaurant Meander Marché gaat vanaf maandag dicht voor bezoekers en patiënten. Voor medewerkers blijft een uitgiftepunt open. Alle winkels in De Laan gaan dicht.

 

Momenteel worden in Meander acht patiënten met het coronavirus verpleegd, waarvan drie patiënten op de IC verblijven. De andere patiënten verblijven op een speciale, daarvoor ingerichte, cohortafdeling op A2.

 

Wat betekent dit in de praktijk?

 

 • Poli-afspraken
  Alle niet-urgente en uitstelbare poli-afspraken worden omgezet naar een telefonisch consult. Patiënten worden hierover telefonisch geïnformeerd door de betreffende polikliniek.

 

 • Operaties
  Alle geplande, niet-urgente operaties worden uitgesteld. Spoedoperaties (waaronder keizersnedes), oncologische operaties en operaties die niet uitstelbaar zijn gaan wel door. Patiënten worden hierover persoonlijk geïnformeerd door Meander.

 

 • Diagnostiek
  Alle geplande, niet-urgente afspraken bij de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde worden uitgesteld. Patiënten worden hierover geïnformeerd door de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. De diagnostiek die niet uitgesteld kan worden gaat wel door.

 

 • Restaurant en winkels dicht
  Het restaurant Meander Marché gaat vanaf maandag dicht voor bezoekers en patiënten. Voor medewerkers blijft een uitgiftepunt open. Alle winkels in de Laan gaan dicht.

 

 • Meander Apotheek en Dienstapotheek
  Vanaf 16 maart is de transmurale Meander Apotheek in de Oranjerie gesloten. De patiënten die hun medicatie via de Meander Apotheek ontvangen (oncologie, reumatologie, MDL, Dialyse of ontslagmedicatie) krijgen de medicatie thuisbezorgd. De Dienstapotheek Eemland volgt de maatregelen in Meander. In de avond-, nacht- en weekendtijden is de dienstapotheek Eemland gesloten en zal alle medicatie thuis worden bezorgd. Op deze manier blijft de farmaceutische spoedzorg op een veilige manier beschikbaar voor iedereen waarvoor de medicatie niet wachten kan tot de volgende werkdag. De Dienstapotheek blijft gewoon telefonisch of per email bereikbaar.  

 

Update 12 maart

 

Meander Medisch Centrum verscherpt maatregelen tegen coronavirus 

 

Meander Medisch Centrum heeft een aantal verscherpte maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus en besmetting van medewerkers en patiënten te beperken. In navolging van de maatregelen van het kabinet probeert ook Meander een piek aan besmettingen en een overvol ziekenhuis te voorkomen. Daarom heeft Meander de volgende maatregelen getroffen:

 

 • De bestaande bezoekersregeling is per direct aangescherpt. Dit betekent dat alle patiënten die in Meander zijn opgenomen maximaal één bezoeker per dag mogen ontvangen. Uitzondering hierop zijn patiënten op de afdelingen Verloskunde, Kindergeneeskunde en Neonatologie en terminale patiënten. Patiënten die op de poli komen, de Spoedeisende Hulp of Eerste Harthulp bezoeken mogen maximaal één begeleider meenemen. Deze maatregel was al van kracht.
 • Vanaf vrijdag 13 maart worden afspraken op de polikliniek, waar mogelijk, vervangen door telefonische consulten. Patiënten voor wie dit geldt, worden van te voren gebeld hierover. Als patiënten niet gebeld worden, gaat de afspraak gewoon door.
 • Vanaf maandag 16 maart wordt een deel van de geplande OK’s gecanceld. Patiënten kunnen hierover vanaf vrijdag 13 maart gebeld worden. Als patiënten niet gebeld zijn, gaat de OK gewoon door.

 

Wij beseffen ons dat dit vergaande maatregelen zijn maar nemen deze om onze kwetsbare patiënten en onze onmisbare medewerkers te beschermen. Wij hopen op uw begrip hiervoor.
 

 


 

Meander beperkt het aantal bezoekers (woensdag 11 maart 2020)

 

Meander Medisch Centrum laat zo min mogelijk mensen van buiten het ziekenhuis toe om patiënten en medewerkers te beschermen tegen het coronavirus. Patiënten die de polikliniek bezoeken mogen slechts één begeleider meenemen. Dit geldt ook voor personen die op de Spoedeisende Hulp of Eerste Harthulp komen. Patiënten die in isolatie liggen mogen maximaal één persoon per dag ontvangen. Alle overige patiënten wordt gevraagd om zo min mogelijk bezoek te ontvangen.

 

Deze maatregelen worden getroffen omdat de patiënten in het ziekenhuis bijzonder kwetsbaar zijn en het personeel onmisbaar is. De continuïteit van de zorg is essentieel voor Meander Medisch Centrum. Meander beseft dat dit vergaande maatregelen zijn, maar hoopt op uw begrip hiervoor.

 


 

Eerste patiënt met coronavirus in Meander Medisch Centrum (dinsdag 10 maart 2020)

 

In Meander Medisch Centrum is de eerste patiënt met het coronavirus opgenomen. De patiënt is zaterdag 7 maart opgenomen met luchtwegklachten. Het gaat om een 62-jarige vrouw uit Amersfoort.

 

Vanwege de verdenking van besmetting, is de patiënt direct na opname in druppelisolatie gegaan en getest op het coronavirus. Maandagavond 9 maart bleken de resultaten positief. De patiënte verblijft momenteel op de Intensive Care in strikte isolatie.

 

Het ziekenhuis heeft de medewerkers in beeld die contact hebben gehad met de vrouw. Zij vertonen geen klachten en worden gemonitord volgens de RIVM-richtlijnen. De GGD start een contactonderzoek onder de privé-contacten van de vrouw om eventuele verspreiding in kaart te brengen.

 

De patiëntenzorg in Meander Medisch Centrum gaat door zoals gewoonlijk. Eerder genomen maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, blijven van kracht. Alle patiënten kunnen naar hun afspraak in Meander, de OK’s gaan door en de SEH is open.

 


 

Twee medewerkers Meander besmet met coronavirus (zaterdag 7 maart 2020)

 

Vrijdagavond 6 maart is gebleken dat twee medewerkers van Meander Medisch Centrum besmet zijn met het coronavirus. Beide medewerkers hebben het virus buiten het ziekenhuis opgelopen en verblijven momenteel in thuisisolatie. 

Het betreft een arts in opleiding van de Spoedeisende Hulp van Meander. De klachten zijn mild en de medewerker zit in thuisisolatie. De zeven patiënten die door deze besmette medewerker zijn gezien en de medewerkers met wie hij contact heeft gehad, zijn in beeld en vertonen geen klachten. Zij worden gemonitord volgens de RIVM-richtlijnen. 

 

De tweede medewerker is werkzaam in het mortuarium van het ziekenhuis. Deze medewerker zit ook in thuisisolatie en heeft geen contact gehad met patiënten. De contacten met collega’s zijn in kaart gebracht en ook deze collega’s worden zorgvuldig gemonitord. 
 

De besmetting van de medewerkers heeft geen impact op de zorg van het ziekenhuis. Beide medewerkers verblijven thuis en niet in het ziekenhuis. De patiëntenzorg op alle afdelingen en poliklinieken verloopt normaal. Alle patiënten kunnen naar hun afspraak in Meander, de OK’s gaan door en de SEH is open. 

 


 

Zestien geteste medewerkers Meander zijn niet besmet met coronavirus (woensdag 4 maart 2020)

 

De zestien medewerkers van Meander Medisch Centrum die de afgelopen twee dagen getest zijn op het coronavirus zijn niet besmet met het virus. Als hun gezondheid het toelaat kunnen zij weer komen werken. Deze medewerkers zijn uit voorzorg en op eigen initiatief van het ziekenhuis getest. Meander blijft de komende tijd medewerkers, en ook patiënten, die klachten hebben én in een risicogebied geweest zijn testen om het virus buiten de deur te houden. Er wordt dagelijks onderzoek op het coronavirus uitgevoerd. Zodra er een besmetting geconstateerd wordt, melden we dat uiteraard.

 


 

Maatregelen Meander Medisch Centrum (vrijdag 28 februari 2020)

 

Meander volgt nauwgezet de instructies van het RIVM/LCI, die het landelijke beleid en de maatregelen communiceren. Onze SEH, poliklinieken en andere afdelingen van Meander zijn voorbereid op de diagnose en behandeling van patiënten met een mogelijke besmetting met het coronavirus. Het is nog niet noodzakelijk om extra maatregelen te treffen. Wel hebben we onze medewerkers erop gewezen extra alert te zijn op een juiste uitvoering van ons hygiënebeleid, met name met de gebruikelijke handhygiëne en hoestdiscipline. Dit betekent, regelmatig handen wassen en hoesten in een papierenzakdoek of in de elleboogplooi en de papierenzakdoek meteen weggooien. Via werkoverleg, mail en intranet worden medewerkers van Meander op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen.

 

Tot op heden is er geen patiënt met (verdenking van) het coronavirus in Meander geweest. Het RIVM adviseert mensen die koorts en luchtwegproblemen hebben en die in een risicogebied zijn geweest, direct telefonisch contact op te nemen met hun huisarts.
 

Op de website van het RIVM vindt u de meest actuele informatie over alle ontwikkelingen rondom het coronavirus: https://www.rivm.nl/

 


 

Informatie bijgewerkt: 5 April 2020