Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Succesvolle instructieavond voor bijnierpatiënten

Op maandag 31 oktober jl. organiseerden de endocrinologen van Meander een instructiebijeenkomst voor patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie, ook wel bekend als de ziekte van Addison.

 

Binnen Meander Medisch Centrum richt de sectie endocrinologie zich op medisch- en verpleegkundige zorg voor patiënten met endocriene aandoeningen. Een deel van deze zorg richt zich op patiënten met een slecht functionerende hypofyse of bijnier. De hypofyse en de bijnier zijn nauw met elkaar verbonden. Onder invloed van de hypofyse produceert de bijnierschors hormonen die een rol spelen bij ondersteuning van de bloeddruk en het staande blijven in situaties van stress. Een stoornis in dit systeem noemen we bijnierschorsinsufficiëntie.

 

Patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie hebben een constant tekort aan stresshormonen. Om toch goed te functioneren gebruiken zij dagelijks een medicijn dat het tekort aan stresshormoon compenseert. In situaties van lichamelijke of psychische stress neemt de patiënt dan ook extra van dit medicijn in.

 

Een gevaarlijk risico bij bijnierschorsinsufficiëntie is een Addison Crisis. Dit is een situatie waarbij de patiënt hogere doseringen medicatie nodig heeft maar deze niet kan innemen (door bewusteloosheid) of niet binnen houdt (door aanhoudende buikgriep). In dit geval moet de patiënt (of zijn omgeving) zo snel mogelijk een noodinjectie zetten. Deze injectie bevat een hoge dosering van de medicatie. Op de instructiebijeenkomst hebben we na enkele presentaties door de internist-endocrinologen, endocrien-verpleegkundigen, de patiëntenvereniging NVACP en de coördinator van Bijniernet met elkaar een praktijkoefening gedaan in het klaarmaken en injecteren van de noodinjectie.

 

We kijken terug op de zeer geslaagde avond en hopen deze patiëntengroep ook in de toekomst goed te kunnen begeleiden in het hanteren van hun aandoening. 

 

Informatie bijgewerkt: 4 November 2016