Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Sneller herstel na operatie door e-Health-programma

Patiënten die na een operatie gebruikmaken van de e-Health toepassing ‘Ikherstel’, herstellen gemiddeld vijf dagen sneller na een ingreep dan patiënten die hier geen gebruik van maken. Dat blijkt uit onderzoek in verschillende Nederlandse ziekenhuizen, waaronder Meander Medisch Centrum, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

 

De onderzoekers deden onderzoek naar het e-Health-programma bij 344 patiënten die een galblaasoperatie, liesbreukoperatie of operatie aan de eierstokken ondergingen. De helft kreeg toegang tot ‘Ikherstel’. De groep met toegang tot deze app bleek 5 dagen eerder zijn of haar normale activiteiten te hebben hervat dan de controlegroep. Ook scoorden ze hoger op het gebied van sociale participatie en fysiek functioneren, konden ze eerder aan het werk en waren ze meer tevreden over de ontvangen ‘zorg op maat’ dan de controlegroep.

 

Steven Schraffordt Koops, gynaecoloog en Esther Consten, chirurg in Meander Medisch Centrum, waren mede-onderzoekers. “Dit onderzoek laat zien dat e-Health een positieve invloed kan hebben als hulpmiddel bij het herstel na een operatie. Hopelijk wordt dit snel gevolgd door het dagelijks gebruik van deze toepassing.”

 

 

Informatie bijgewerkt: 17 July 2018