Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Robotmaatje helpt diabetespatiëntjes in Meander Medisch Centrum

Patiëntjes met diabetes werkten mee aan een TNO onderzoek in Meander Medisch Centrum. Door robot Charlie kunnen kinderen spelenderwijs meer leren over diabetes en over hoe om te gaan met hun aandoening.

 

Testrobot Charlie is ten behoeve van het onderzoek ontwikkeld. Het blijkt dat kinderen graag met de robot aan de slag gaan en dat dit een positief effect heeft op hoe ze  hun ziekte ervaren. Ze doen niet alleen ziekte gerelateerde kennis op, maar bouwen ook een band op met de robot (op eigen initiatief maken ze bijvoorbeeld een cadeautje voor Charlie).  Patiëntje Antonie: “Tijdens de quiz leer ik Charlie dingen en hij dingen aan mij” .

 

Op verschillende momenten kunnen kinderen activiteiten uitvoeren (zoals een quiz, sorteerspel, imitatiespel, dans en het invullen van een diabetesdagboek).  In het onderzoek werd gekeken hoe een sociale robot kinderen met diabetes kan ondersteunen bij het opbouwen van kennis over diabetes en zelfvertrouwen bij het omgaan met hun aandoening.
 


 

Met plezier naar het ziekenhuis

Kinderarts Roos Nuboer is tevreden: ‘’De kinderen die mee deden vonden het erg leuk en kwamen met plezier naar het ziekenhuis voor robot Charlie. Prototype Charlie is nog niet inzetbaar in onze zorg. We willen wel heel graag met hem gaan werken,  het liefst in combinatie met een applicatie voor tablet of mobiele telefoon.

 

Symposium

Tijdens het  symposium op 23 september j.l. werden de experimenten en resultaten gepresenteerd. Hierbij kwamen vooral de gebruikers van de robot, kinderen, ouders en zorgverleners aan het woord. De resultaten zijn dermate positief dat Meander en TNO doorgaan met de ontwikkeling van de diabetesrobot.

Bekijk ook hier de film van TNO.

 

Informatie bijgewerkt: 25 September 2014