Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Rapid Recovery bij nieuwe heup of knie

Een prothese (kunstgewricht) kan uitkomst bieden bij mensen met ernstige slijtage aan de heup of knie. Patiënten die hiervoor een operatie krijgen in Meander Medisch Centrum, zijn nu sneller op de been. Het ziekenhuis stapt over op de methode Rapid Recovery, oftewel snel herstel.

 

Met behulp van deze methode is het mogelijk om patiënten na de ingreep sneller, makkelijker en met minder pijn te laten herstellen. Door goede pijnstilling is vroege mobilisatie (beweging) na de ingreep mogelijk. De patiënt kan met het geopereerde been al een paar uur na de operatie de eerste stappen zetten. Met name deze snelle mobilisatie leidt tot een beter en sneller herstel.

 

Bas Ongkiehong, orthopedisch chirurg in Meander Medisch Centrum, is blij met deze nieuwe methode. “We plaatsen dagelijks een nieuwe heup of knie, vooral bij oudere mensen. Dankzij Rapid Recovery beperken we het ongemak voor de patiënt. Zo heeft de patiënt na de operatie geen katheter en drain nodig en krijgt men innovatieve pijnstilling. Ook blijft hij of zij niet langer op bed dan strikt nodig. Want op bed liggen leidt alleen maar tot stijfheid. De patiënt is erbij gebaat om juist zo snel mogelijk weer in beweging te komen en we helpen daarbij. Niet in pyjama maar in gewone kleding oefenen met lopen, onder begeleiding van een fysiotherapeut of verpleegkundige. Daardoor is het mogelijk de dag na de operatie met ontslag te gaan.”

 

Ter voorbereiding op de operatie en daarna zorgt het ziekenhuis voor een goede voorbereiding met persoonlijke uitleg, een bijeenkomst en een duidelijke film. Ook oefenen deelnemers vooraf al met het lopen met krukken. Dat maakt het na de operatie alleen maar makkelijker.

 

 

Bij Rapid Recovery staan kwaliteit van zorg, patiëntveiligheid en een actieve deelname van de patiënt centraal. Daarmee sluit Meander Medisch Centrum aan bij de nieuwste ontwikkelingen. In diverse ziekenhuizen in Europa zijn hiermee al goede ervaringen opgedaan. Meer informatie op www.meandermc.nl/orthopedie.

 

 

Informatie bijgewerkt: 7 February 2017