Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Radioactief rhenium succesvol als pijnbestrijding bij kanker

Patiënten met prostaat- en borstkanker hebben vaak uitzaaiingen in botweefsel (botmetastasen). Deze uitzaaiingen zorgen voor veel pijn en hebben een grote impact op het dagelijkse leven. Zeker als er geen zicht meer is op overleving zorgt een goede pijnbestrijding voor een verbetering van de kwaliteit van leven. In Meander worden op dit moment veel patiënten met pijnlijke botmetastasen met succes behandeld met Rhenium-188-HEDP. Met als doel om de letterlijke pijn van hun ziekte te verminderen.

 

Meander Medisch Centrum is al jaren het enige ziekenhuis in Nederland dat het licht radioactieve middel Rhenium-188-HEDP zelf ontwikkelt en produceert en patiënten hiermee behandelt. 


Op dit moment loopt met dit middel ook een studie in meerdere ziekenhuizen, waarbij de effectiviteit, veiligheid en kosteneffectiviteit van Rhenium-188-HEDP wordt vergeleken met 223-Radiumchloride. De verwachting is dat de resultaten van dit onderzoek de patiëntenzorg voor mannen met prostaatkanker nóg verder zullen verbeteren.

 

Onze voormalige ziekenhuisapotheker Rogier Lange deed jarenlang onderzoek naar de werking en toepassing van Rhenium-188 waarop hij in 2017 promoveerde aan de Vrije Universiteit. Eind vorig jaar werd zijn proefschrift bekroond met de prijs voor het beste proefschrift van 2017, uitgereikt door de beroepsvereniging van ziekenhuisapothekers (NVZA). Copromotoren van zijn proefschrift waren John de Klerk en Haiko Bloemendal, beiden werkzaam in Meander Medisch Centrum, en Rob ter Heine (Radboud UMC). 

 

Voor Meander onderstreept deze prijs het feit dat ons ziekenhuis goed presteert op het gebied van wetenschap en radionuclidentherapie.

 

 

 

Informatie bijgewerkt: 15 February 2019