Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Prostaatcentrum Midden-Nederland biedt duidelijkheid over verschillende behandelopties prostaatkanker

Mannen bij wie lokale, niet uitgezaaide prostaatkanker van een laag risico geconstateerd wordt, zijn vaak niet goed op de hoogte van de verschillende behandelmethodes die mogelijk zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek en UMC Utrecht.

 

Uroloog Anko Kooistra benadrukt het belang van voldoende tijd om over de opties na te denken.

 

Omroep Max besteedde in de uitzending van 22 november 2017 aandacht aan dit onderwerp (bekijk op Uitzending Gemist). Dr. Anko Kooistra, uroloog in het Prostaatcentrum Midden-Nederland, werkte mee aan dit onderwerp. Hij benadrukte dat de diagnose de wereld op zijn kop kan zetten en dat het dan belangrijk is om tijd te nemen om na te denken over de verschillende opties voor behandeling. In Meander Medisch Centrum wordt altijd de mogelijkheid geboden tot een gesprek met de radiotherapeut en de oncologieverpleegkundige. Ook kan hierbij de keuzehulp prostaatkanker gebruikt worden. Op deze manier kan de patiënt zich goed oriënteren en samen met de uroloog een weloverwogen keuze maken.

 

Patiënt F. Metselaar vertelt voor Omroep Max over hoe het was om te kiezen voor een bepaalde behandeling
 

Meteen handelen
Jaarlijks worden er in Nederland bij ruim 7700 mannen deze vorm van prostaatkanker geconstateerd. Uit het onderzoek blijkt dat veel van hen denken dat er direct actief iets aan de tumor gedaan moet worden, maar dit is niet altijd het geval, legt leider van het onderzoek, Marie-Anne Stam, uit in het Algemeen Dagblad (15 november 2017). “Veel mannen kennen de verschillen tussen de behandelopties niet. Patiënten met niet uitgezaaide zogenoemde low-risk prostaatkanker hebben grofweg 3 opties: opereren, bestralen óf afwachten tot de tumor groeit. De 3 opties geven dezelfde levensverwachting, maar slechts 20 procent van de mannen weet dit.”


Bijwerkingen bij behandeling
Volgens Stam willen veel mannen er zo snel mogelijk vanaf en kiezen ze daarom voor de bestraling of de operatie, maar ze zijn zich bij het maken van deze keuze niet altijd bewust van de nare bijwerkingen. Mannen die zich laten opereren aan deze vorm van kanker hebben meer kans op incontinentieklachten en erectiestoornissen, terwijl mannen die voor de bestraling kiezen vaker last hebben van darm- en blaasproblemen. Deze klachten kunnen een grote impact op het dagelijks leven hebben.


Actief volgen even effectief
Dat zij vaak voor behandelopties met verstrekkende gevolgen kiezen, kan volgens Stam aan liggen aan het feit dat diagnose en behandelopties vaak op dezelfde dag aan de patiënt worden meegedeeld. Zodoende kan iemand overdonderd raken, waardoor er vaak niet eens wordt onthouden wat de behandelopties zijn en er gewoon wordt gekozen voor een weg die het meest effectief klinkt, maar dit dus lang niet altijd is. Het actief volgen van de ziekte zonder verdere behandeling is namelijk in veel gevallen even effectief.


Over prostaatkanker
Prostaatkanker is een vorm van kanker die voornamelijk voorkomt bij oudere mannen. Bij prostaatkanker ontstaan er goedaardige of kwaadaardige cellen in de klierbuisjes van dit lichaamsdeel, waardoor de prostaat kan verharden of vergroten. In tegenstelling tot andere kankersoorten, groeien prostaat-tumoren vaak langzaam.

 

www.prostaatcentrummiddennederland.nl

 


 

Informatie bijgewerkt: 2 December 2017