Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Praktijkbegeleiding: ‘werken met je hart’

Meander Medisch Centrum is een opleidingsziekenhuis. Dit betekent onder andere dat er jaarlijks nieuwe leerling-verpleegkundigen worden aangenomen en opgeleid. Daarnaast nemen jaarlijks tientallen verpleegkundigen deel aan verpleegkundige vervolgopleidingen, zoals de opleiding voor kinder- of oncologieverpleegkundige. De begeleiding van leerling-verpleegkundigen ligtdeels bij de praktijkopleiders: ervaren verpleegkundigen die zich inzetten om jonge mensen het verpleegkundig beroep in de praktijk te leren. Eén van hen is Dorin van Oss, verpleegkundige op locatie Baarn van Meander Medisch Centrum. Zij heeft haar ervaringen op papier gezet en in eigen beheer een bundel columns uitgegeven onder de titel ‘Werken met je hart’.

 

 

Verpleegkundige Dorin van Oss deed een boekje open over haar werk als praktijkopleider op locatie Baarn van Meander Medisch Centrum

 

De twintig columns verschenen eerder als weblogs op de site www.praktijkopleiden.nl, waar praktijkopleiders en werkbegeleiders  in de zorg elkaar treffen. De titel van het boekje is afkomstig uit een van de columns. “De titel zegt iets over hoe ik werk”, aldus Dorin. “Niet alleen met handen en hoofd, maar ook met je hart, daar draait het om in het ziekenhuis. De beste zorg komt niet uit een infuus maar uit je hart, las ik ergens, en dat spreekt mij zeer aan. Als praktijkopleider ben ik samen met de werkbegeleiders dagelijks bezig met het ondersteunen en coachen van jonge verpleegkundigen om het vak te leren. Ik vind het mooi om  de ervaringen die ik met hen opdoe te delen. Er zijn veel positieve reacties gekomen op het boekje. Het zijn herkenbare situaties van de werkvloer, met relevante onderwerpen. Bijvoorbeeld persoonlijke leerstijlen, luisteren naar de patiënt, doorvragen, de vraag achter de vraag ontdekken. Herkenbaar voor aankomend en uitvoerend beroepsbeoefenaars in de sector verzorging en verpleging en voor hen die betrokken zijn bij opleiden en/of begeleiden. .”  

De columns zijn zeer toegankelijk voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat er achter de voordeur van een ziekenhuis gebeurt.

 

Wie de verhalen van Dorin wil volgen, kan nieuwe weblogs lezen op www.praktijkopleiden.nl. Het boekje is te bestellen via www.dorinvanoss.nl en kost € 9,95. Senior verpleegkundige Jantine Dijkstra, ook werkzaam in Baarn, deed de eindredactie en Mark van Herpen zorgde voor de illustraties en vormgeving.

 

Datum: 5 april 2013

Informatie bijgewerkt: 17 December 2013