Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Onthulling LUCE op 6 juni, iedereen is welkom!

Op dinsdag 6 juni gaan we het kunstwerk LUCE onthullen. U bent van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn. Zet een gele pet op, trek een gele blouse aan of kies voor een ander geel accent om samen de onthulling in een gele gloed te zetten.

 

Programma
Van 16.30 - 18.00 uur is het feest op de loper bij de hoofdingang van Meander Medisch Centrum aan Maatweg 3 te Amersfoort. Met muziek door DJ Lubbertus, dansspektakel door Hollands’s got talent  winnaar Unbreakable uit Amersfoort en een hapje, drankje of Meander ijsje.

 

Livestream
Op www.facebook.com/meandermc kunt u de onthulling volgen via onze livestream. Houd Meander Facebook in de gaten voor het exacte tijdstip.

 

Aanmelden
Wilt u bij de onthulling aanwezig zijn? Meld u aan via het aanmeldingsformulier.

 


Nick Ervinck
Het gezichtsbepalende LUCE is gemaakt door beeldend kunstenaar Nick Ervinck, ‘rising star’ in de internationale kunstwereld. Het kunstwerk  is gekozen en gefinancierd door bewoners en bedrijven uit de brede regio van Amersfoort. Door plaatsing bij de ingang van Meander Medisch Centrum gaat het kunstwerk deel uitmaken van de publieke ruimte in Amersfoort en daarmee is LUCE van ons allemaal: van bewoners uit de regio, van de patiënt, van de medewerkers van Meander en van vele gulle gevers (bedrijven en particulieren) aan de Stichting Vrienden van Meander.

 

Over LUCE

Het beeld roept allerlei reacties op. Nu moet je kunst eigenlijk niet gaan uitleggen, want het mooie van kunst is dat ieder er zijn verhaal bij kan maken. Maar voor wie iets meer wil weten van LUCE, geven we namens de maker een paar kenmerken door.

 

  • LUCE heeft een amorfe structuur. Dat wil zeggen dat de vorm ‘vormeloos’ is, het is een vrije vorm. Nick Ervinck laat zich inspireren door architectonische constructies, futuristische ontwerpen en natuurlijke, organische en ‘medische’ vormen. Deze combinatie is in veel van zijn werk te zien en ook bij LUCE is dat het geval. Zelf zegt hij daarover: ‘Voor mij staat deze vorm symbool voor de dynamisch kracht van het leven.’

 

  • LUCE (het Italiaanse woord voor ‘licht’) is geel. Deze kleur is het handelsmerk van de kunstwerken van Nick. In diverse steden zijn ze te zien zoals in Gent, Leuven en Oostende. Ook buiten België is er veel belangstelling voor de gele sculpturen. De gele kleur heeft een ‘signaalfunctie’. Je kunt er niet omheen kijken.

 

  • LUCE is gemaakt uit diverse ‘disciplines’. Nick Ervinck is beeldhouwer, maar past ook technieken toe uit de beeldhouwkunst, computeranimatie, design en medische wetenschap. Ook robottechnologie en computergame-techniek zijn hem niet vreemd.

 

  • LUCE meandert. De slingerende vorm springt direct in het oog. Het past bij de rivier de Eem die achter Meander Medisch Centrum door het landschap slingert.

 

  • LUCE past bij het ziekenhuis. Nick Ervinck gebruikt moderne technieken om zijn beelden te maken en legt bewust de link met de technische vooruitgang in de medische sector. “Door het gebruik van nieuwe technieken is de wetenschap nu zo ver dat mensen geholpen kunnen worden door bijvoorbeeld een prothese uit kunststof of een nieuwe hartklep uit de 3D-printer.”

 

Goed om te weten: de aanschaf van LUCE valt buiten het ziekenhuisbudget. Uitsluitend dankzij donaties van fondsen, bedrijven en particulieren is het mogelijk geworden om LUCE te bekostigen.

 

Informatie bijgewerkt: 2 June 2017