Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Onderzoek naar spaakverwonding bij kinderen

Chirurg Ger van Olden en co-assistent Karlijn Janssen deden onderzoek naar spaakverwonding bij kinderen, oftewel 'voetje tussen de spaken'. Dit komt in Nederland acht keer per dag voor bij kinderen tot twaalf jaar. Met eenvoudige voorzorgsmaatregelen valt veel ellende te voorkomen en veel geld te besparen.

 

Foto: Op de Gipskamer van Meander Medisch Centrum.Traumachirurg Ger van Olden (rechts) en co-assistent Karlijn Janssen (niet op de foto) maakten een preventieposter om het aantal spaakongevallen te verminderen. 

 

Het spaakongeval, waarbij een voet van een kind bekneld raakt tussen het frame van de fiets en de spaken van het wiel, is in Nederland na het valongeval de meest voorkomende oorzaak van letsel waarmee kinderen van 3 tot 5 jaar naar de spoedeisende hulp komen. Een spaakongeval kan ernstige gevolgen hebben en brengt hoge kosten met zich mee.

 

Coassistent Karlijn Janssen en traumachirurg Ger van Olden publiceerden deze week in Medisch Contact hun onderzoek naar dit onderwerp. Dagblad Trouw besteedde er een artikel aan. RTV Utrecht  zond n.a.v. de publicatie een item uit over spaakongelukken en het voorkomen van letsel.

Informatie bijgewerkt: 10 December 2015