Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Nog nauwkeuriger opsporen van prostaatkanker

Meander Medisch Centrum in Amersfoort start vandaag met een nieuwe, patiëntvriendelijke methode om prostaatkanker in beeld te brengen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de licht radioactieve stof gallium, waarmee heel nauwkeurig prostaatkankercellen worden gelokaliseerd. Het is voor de behandeling van prostaatkanker namelijk heel belangrijk om te weten of de tumor alleen in de prostaat zit of ook daarbuiten, elders in het lichaam.

 

Om de diagnose prostaatkanker goed te kunnen stellen, is het belangrijk dat de arts precies weet waar de tumor in de prostaat zit en in welk stadium deze zich bevindt. Daarvoor wordt vaak een MRI-scan gemaakt. De MRI is steeds beter in het vinden van agressieve prostaatkanker. Op de MRI-scan worden soms meerdere gebieden in de prostaat als ‘verdacht’ aangemerkt. In deze gevallen is het in Meander Medisch Centrum nu mogelijk om de MRI beelden te combineren met de gallium-PSMA-scan. Een licht radioactieve stof, de tracer, hecht zich aan de tumor en maakt deze zichtbaar. Op deze manier is er nóg meer zekerheid te krijgen over de plaats en aard van de afwijking. De Gallium-PSMA scan gebeurt met een zogenaamde PET/CT-scanner op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van Meander Medisch Centrum en is beschikbaar voor patiënten uit de wijde omtrek rond Amersfoort, van Gooi tot Veluwe.

 

 

Deze patiëntvriendelijke methode, genaamd MRI-PSMA-fusie, is uniek in Nederland. Een dergelijke MRI-PSMA-fusie wordt voor zover bekend niet toegepast in andere ziekenhuizen. Het aantal biopten (weefselafname) dat nodig is om de diagnose prostaatkanker te stellen, kan dankzij deze methode in de toekomst  naar verwachting verder omlaag. De diagnose kan veel nauwkeuriger worden gesteld en is dan ook minder belastend voor de patiënt.

 

Bijzonder is tevens dat de radioactieve stof gallium-68-PSMA wordt bereid in de eigen apotheek van het ziekenhuis. Hiervoor zijn een gallium-generator en geavanceerde apparatuur voor bereiding en kwaliteitscontrole aangeschaft. De eigen vervaardiging heeft als voordeel dat het middel snel en tegen lage kosten beschikbaar is. Via een infuus in de arm krijgt de patiënt het gallium toegediend. Dit middel is niet schadelijk voor de gezondheid en heeft geen bijwerkingen. 

 

Informatie bijgewerkt: 3 October 2016