Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Nieuwe hybride OK voor zware vaatoperaties

Op 12 oktober opende burgemeester Lucas Bolsius de nieuwe hybride operatiekamer in Meander Medisch Centrum. In de hybride OK worden patiënten geopereerd aan ernstige vaatziekten. De voordelen van de hybride OK zijn groot: de ingreep is veel minder belastend en het herstel gaat veel vlotter. Na een dag kan de patiënt naar huis, zonder groot litteken op de buik.

 

Het gaat om een nieuw soort operatiekamer, waar de chirurg en de radioloog samen aan de operatietafel staan. Door deze intensieve samenwerking is het resultaat van de operatie voor de patiënt optimaal omdat heel nauwkeurig de bloedvaten in beeld worden gebracht met minimale röntgenstraling. De komst van de hybride OK past in de trend om steeds minder ingrijpend (minder invasief) te opereren. Meander heeft hiervoor al enige jaren een operatierobot in huis. De hybride OK is de volgende innovatieve stap. De bouw van de hybride OK heeft slechts enkele maanden geduurd. Een bestaande operatiekamer is hiervoor geheel verbouwd en van nieuwe apparatuur voorzien.

 


Vaatproblemen

Vincent van Weel, vaatchirurg: “De hybride OK is bij uitstek geschikt om vaatpatiënten te opereren. Het gaat om mensen met een aneurysma, een verwijding van een slagader die levensbedreigend kan zijn. Ook kan het gaan om slagaderverkalking of vaatproblemen in de buik, bekken of benen. We kunnen in de hybride operatiekamer met röntgencontrast de vaten controleren en het resultaat van de operatie beoordelen. Door de optimale beeldvorming is alles nauwkeuriger te zien dan ooit te voren en de ingreep gaat sneller. Dat is mogelijk dankzij een robotarm waaraan het röntgenapparaat is bevestigd en de nieuwe operatietafel die gemakkelijk en snel kan worden bewogen naar de juiste positie. Nieuwe computertechnieken maken het mogelijk de ingreep met minder contrastvloeistof en röntgenstraling uit te voeren.”

 


Nog nauwkeuriger

Jasper Florie, interventieradioloog: “In Meander deden we de procedures die we nu in de hybride OK doen, ook al samen met de vaatchirurg op de OK, met een mobiel röntgenapparaat. In de hybride OK werkt het veel vlotter, nauwkeuriger en beter. Deze samenwerking is in het belang van de patiënt. Vóór de operatie bespreken we met elkaar en het team de procedure. Dat is nodig, omdat de procedure uit meerdere stappen bestaat die allemaal in de juiste volgorde moeten worden doorlopen en waarbij de stents zeer nauwkeurig geplaatst moeten worden. Zo kun je anticiperen op wat de ander gaat doen en tegelijkertijd handelingen uitvoeren. 

 

Informatie bijgewerkt: 13 October 2016