Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Nieuw hartonderzoek in Meander Medisch Centrum

In Meander Medisch Centrum is een nieuw onderzoek geïntroduceerd om zeer nauwkeurig de doorbloeding en werking van de hartspier te bepalen. Tevens is dit nieuwe onderzoek uiterst patiëntvriendelijk. Dit komt door de toepassing van de licht radioactieve stof Rubidium-82.

 

De afdeling Nucleaire Geneeskunde heeft er jaren aan gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Ze zijn er trots op dat dit als tweede ziekenhuis in Nederland nu gelukt is. Nucleair geneeskundige Jan-Paul Esser: “Dit onderzoek naar hartvaatziekten moet duidelijk maken of de hartspier wel goed wordt doorbloed in rust en na inspanning. Bij een slechte doorbloeding ontstaan allerlei klachten, zoals pijn op de borst, vermoeidheid of benauwdheid. We zien met dit nieuwe hartonderzoek de doorbloeding van de hartspier, de beweeglijkheid van de hartwand en de pompfunctie van het hart. Uniek is dat met dit rubidiumonderzoek zowel afwijkingen van de grotere kransslagaderen als ziekte van de heel kleine hartvaten op te sporen zijn. Deze laatste aandoening komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en tevens bij patiënten met suikerziekte. Vooral de vernauwingen van de kleinere hartvaten is met geen enkele andere methode aan te tonen. Voor de patiënt is dit onderzoek niet alleen veel beter, maar ook sneller en vriendelijker. Het was gebruikelijk om een inspanningstest met fietsen en een rusttest te doen. Het totale nucleair geneeskundige onderzoek was verspreid over twee dagen waardoor de patiënt in totaal ongeveer vijf uur bezig was. Nu we gebruik kunnen maken van Rubidium-82 in combinatie met de PET-CT scanner, is de duur van het gehele onderzoek niet meer dan een half uur. Verder is de stralingsbelasting voor zowel de patiënt als de medewerkers nu vrijwel verwaarloosbaar. Rubidium 82 is een licht radioactieve stof die niet gevaarlijk is en die binnen enkele minuten weer uit het lichaam verdwijnt. Het heeft geen bijwerkingen. Meander Medisch Centrum is het tweede ziekenhuis in Nederland dat over een eigen rubidiumgenerator beschikt en het tiende ziekenhuis in Europa. Hiermee kunnen we nu zelf ten allen tijde het Rubidium-82 gebruiken.”

Voor het hartonderzoek ligt de patiënt met het bovenlichaam in de PET-CT scan (een apparaat in de vorm van een tunnel). Een kleine hoeveelheid van het Rubidium-82 wordt via een infuus in de bloedbaan ingespoten. De nucleair geneeskundige kan door de beelden die de scan doorgeeft, beoordelen hoe het met de doorbloeding en werking van het hart is gesteld, zowel in rust als na inspanning.
 

Mevrouw A. van de Pol-Vermeulen (80) uit Hooglanderveen was een van de eerste patiënten die het hartonderzoek meemaakte. Ze was moe en benauwd, klachten die kunnen wijzen op een slecht werkende hartspier. De cardioloog besloot haar te verwijzen naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde voor nader onderzoek. In een eerdere situatie had zij nog op de oude wijze het hartonderzoek gehad. “Ik vond het fietsen erg zwaar,” aldus mevrouw Van de Pol. Het hartonderzoek ‘nieuwe stijl was’ voor haar letterlijk een verademing. “Het is me allemaal zo meegevallen! Ik kon op zaterdag terecht en hoefde niet te fietsen. Alleen stilliggen in een scanner, het was zo klaar. Op dinsdag belde de arts mij al met de uitslag. Alles was goed!”
 


Ook de cardiologen van Meander Medisch Centrum zijn blij met deze nieuwe vorm van onderzoek. Evelyn de Vrey, cardioloog: “Met de PET-CT scanner en dit Rubidium kan ik nu mensen sneller laten onderzoeken, omdat er vrijwel geen wachttijd is. Verder is het een heel nauwkeurig onderzoek, zodat ook doorbloedingsstoornissen van de kleineste hartvaten, zoals soms bij vrouwen met hoge bloeddruk klachten geeft, opgespoord kunnen worden. Ook ernstig vaatlijden kan met dit nieuwe doorbloedingsonderzoek veel beter beoordeeld worden en helpt mij om te beslissen of een dotterprocedure nodig is of niet. Sommige patiënten hebben andere klachten en zijn dan beter af met een CT van het hart, een fietstest of een hartkatheterisatie. Ik ben blij dat het nu in één dag kan en mensen in een half uurtje klaar zijn. Dan kan ik ook sneller de behandeling aanpassen.”

Sinds februari is het nieuwe onderzoek in Meander mogelijk. Er hebben nu ruim honderdvijftig patiënten van gebruik gemaakt. Zij zijn erg te spreken over de werkwijze en geven er als rapportcijfer een 8,7 voor. Wie het spannend vindt om in een scanner te moeten liggen, mag vooraf komen kijken en ‘proefliggen’.

De afdeling Nucleaire Geneeskunde en de Apotheek van Meander Medisch Centrum baarden eerder al opzien met de bereiding en toepassing van de radioactieve stof Rhenium-188-HEDP. Deze biedt verlichting van pijn bij mensen die kanker hebben met botuitzaaiingen. Hiervoor heeft het ziekenhuis het predikaat ‘Expertisecentrum’ gekregen van de STZ, de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen. Meander is een van de 28 STZ-ziekenhuizen in Nederland.
 

Informatie bijgewerkt: 9 May 2014