Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Minder pijn na borstoperatie door nieuwe vorm van verdoven

De anesthesiologen van Meander Medisch Centrum passen bij grote borstoperaties een nieuwe manier van verdoven toe, wat zorgt voor minder pijn, misselijkheid en kans op verwardheid. Door deze techniek ervaren patiënten ook in de meest pijnlijke periode (8 tot 16 uur na de operatie) minder pijn. De anesthesiologen van Meander Medisch Centrum passen de nieuwe methode nu twee maanden toe en de ervaringen zijn zeer positief.

 

Foto: De anesthesioloog ziet op het echoscherm hoe de verdoving van het borstgebied precies op de juiste plek komt.

 

De anesthesioloog zorgt rond de operatie voor alle lichaamsfuncties van de patiënt, zoals ademhaling, een kloppend hart, bloeddruk, bloedstolling maar ook voor pijnbestrijding rond de operatie. Voor alles geldt dat hoe beter dit verloopt, hoe makkelijker de patiënt uit de operatie komt en hoe sneller deze herstelt.

 

Voor de pijnbestrijding bij grote borstoperaties wordt een nieuwe vorm van pijn bestrijding gebruikt, een zogenaamd PECS II-blok. Hierbij wordt het borstgebied grotendeels verdoofd door middel van één prikje dat net onder het sleutelbeen wordt gegeven. Op het echoscherm ziet de anesthesioloog precies de locatie die verdoofd moet worden en het naaldje. Door deze uiterst patiëntvriendelijke, nauwkeurige manier van verdoven zijn er minder morfine-achtige middelen nodig tijdens en na de operatie, waardoor klachten als misselijkheid, een suf gevoel of verwardheid veel minder voorkomen en iemand sneller kan herstellen. 

 

Deze zogeheten locoregionale verdoving is in de afgelopen vijf jaar ontwikkeld en verfijnd. Eerder werd een prikje in de rug gegeven voor hetzelfde doel, maar dat was voor patiënten belastender. De anesthesiologen hebben nu bij ongeveer vijftig patiënten de PECS-verdoving toegepast met een zeer goed resultaat en grote mate van patiënttevredenheid.

 

De anesthesiologen van Meander Medisch Centrum werken continu aan steeds betere pijnbestrijding. Zo is onlangs ook een nieuwe werkwijze ingevoerd bij de knieprothese-operatie. De zenuw die alleen voor gevoel in de knie zorgt wordt stilgelegd, wat na de operatie tot beduidend minder pijn leidt en een snellere veel minder pijnlijke revalidatie.

 

Bekijk het filmpje over PECS 2 block op You Tube (engels)

 

Informatie bijgewerkt: 15 June 2017