Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Minder complicaties bij prostaatkankeroperatie met robot

Op de Europese Dag van de Prostaat 2013 (19 september 2013) heeft het Prostaatcentrum Midden-Nederland van Meander Medisch Centrum de cijfers bekendgemaakt van complicaties bij prostaatkanker. Uit de landelijke zorgparameters blijkt dat dit in het Amersfoortse centrum 1,9% bedraagt, tegen landelijk 6,1%.

 

In Meander Medisch Centrum wordt voor de operatieve behandeling van prostaatkanker gebruik gemaakt van de Da Vinci operatierobot. Dit heeft als groot voordeel dat de kans op blijvende schade (erectiestoornis en/of incontinentie) kleiner is. De gunstige cijfers over 2012 onderstrepen dit.   

Prostaatkanker is goed te behandelen. Een tijdige opsporing en goede voorlichting zijn daarom van groot belang, vinden de initiatiefnemers van het Prostaatcentrum Midden-Nederland. Daarom houden ze op maandag 19 mei 2014 een informatieavond over de behandeling van prostaatkanker.

Tijdens deze avond vertellen urologen van Prostaatcentrum Midden-Nederland over het ontstaan en de behandeling van prostaatkanker. Niet altijd is een operatie de beste optie. Over de behandeling met radiotherapie (bestraling) spreekt de radiotherapeut van het UMC Utrecht. Wanneer de ziekte verder is voortgeschreden en er uitzaaiingen zijn, kan met hormonen behandeld worden. De oncoloog laat zien dat met de nieuwste medicijnen ook in een later stadium nog veel verbetering kan optreden.

Aansluitend is er een forum, waarbij de aanwezigen vragen kunnen stellen aan een groot aantal specialisten en deskundigen die samenwerken bij de behandeling van prostaatkanker, zoals de uroloog, radiotherapeut, oncoloog, bekenfysiotherapeut en oncologieverpleegkundige. Samen bieden zij in het Meander Prostaatcentrum Midden-Nederland precies de zorg die het beste bij de patiënt past.

Op deze avond is ook de Prostaatkanker Stichting vertegenwoordigd. Zij zijn experts als het gaat om het perspectief vanuit de patiënt.

Prostaatkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Ieder jaar komen er zo’n achtduizend nieuwe patiënten bij. Niet alleen oudere mannen worden getroffen door de ziekte. Prostaatkanker komt ook voor bij mannen onder de 55 jaar.


Meer informatie en aanmelden.

 

Informatie bijgewerkt: 29 December 2014