Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Middag over oogziekte macula degeneratie in Meander

Op 16 februari 2016 organiseren de oogartsen van Meander Medisch Centrum in samenwerking met de Macula Vereniging een informatiemiddag over de oogziekte macula degeneratie. Patiënten, hun naasten en belangstellenden zijn ’s middags welkom tijdens een informatief programma.

 

Evelyne van de Winkel en Laurens Camfferman, oogartsen in Meander, vertellen wat macula degeneratie is en wat er aan te doen is. Daarnaast zijn er presentaties over optische hulpmiddelen (de heer Jansen van ERGRA) en  elektronische hulpmiddelen (mevrouw Oorschot van Optelec). Ook namens Bartiméus is er een presentatie (de heer Stam).

De bijeenkomst vindt plaats in het Auditorium van Meander Medisch Centrum, Maatweg 3, 3813 TZ Amersfoort, en duurt van 14.00 – 16.45 uur.  Infostands en koffie vanaf 13.00 uur in de Foyer onder het Auditorium. Aanmelding vooraf is absoluut noodzakelijk via tel.: 030-298 07 07.

 

Macula degeneratie is een oogziekte die boven de vijftig jaar veel voorkomt. Meer dan 160.000 Nederlanders hebben er mee te maken. Het is een aandoening die begint met langzame terugloop in de gezichtscherpte en soms het zien van een vervormd beeld. Aanvankelijk valt dat niet op, maar korte tijd later kan het zien aanmerkelijk verslechteren en in sommige gevallen tot (bijna) blindheid leiden.

Macula degeneratie kan niet genezen, maar er zijn wel middelen om de achteruitgang in sommige gevallen te vertragen of zelfs te stoppen. Het is erg belangrijk dat de aandoening vroeg wordt ontdekt, als er nog weinig schade is.

 

Oogarts Camfferman: “Omdat macula degeneratie zo langzaam ontstaat, ontdekken mensen het vaak laat. Pas als rechte lijnen ineens scheef lijken te lopen of het gezichtsvermogen snel verslechtert zoeken ze hulp. Hierbij kan een folder voor thuiscontrole behulpzaam zijn in vroege vaststelling. Gelukkig zijn er steeds meer middelen om de achteruitgang van het netvlies te remmen. En er zijn volop ontwikkelingen op wetenschappelijk gebied.”

 

De oogartsen van Meander houden spreekuur in Amersfoort en Baarn. Ze behandelen alle voorkomende oogaandoeningen. Op beide poliklinieken is een eigen, moderne behandelruimte beschikbaar, onder andere voor behandelingen voor macula degeneratie.

 

Oogartsen Meander spreken op voorlichtingsmiddag over macula degeneratie.

 

 

Informatie bijgewerkt: 25 January 2016