Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Microbiologie in Meander: opnieuw keurmerk

Het laboratorium voor Medische Microbiologie en Medische Immunologie in Meander Medisch Centrum in Amersfoort heeft opnieuw het CCKL-certificaat behaald. Het geeft aan dat de kwaliteit in het laboratorium geborgd is, dat alle processen op orde zijn en altijd alle regels worden nageleefd.

 

In dit laboratorium worden jaarlijks duizenden onderzoeken uitgevoerd. Ze hebben veelal tot doel om  infecties op te sporen en allergieën of immuunziektes aan te tonen. Daarvoor worden bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en micro-organismen onder de loep genomen. Het is nauwkeurig werk, waarbij kwaliteit en veiligheid van het grootste belang zijn. De aanvrager van het onderzoek, zoals een huisarts, medisch specialist of verloskundige, wil immers snel en duidelijk antwoord op de vraag wat er met een patiënt aan de hand is. Pas met een duidelijke diagnose in de hand kan een arts de meeste geschikte behandeling adviseren.

 

 

“We werken met ruim veertig mensen op dit laboratorium en iedereen heeft zich ingezet voor het opnieuw behalen van het certificaat”, aldus laboratorium-manager Gerard van Dijk. “Kwaliteit leeft erg bij ons. Het is een continu proces, je bent nooit klaar met kwaliteitsverbetering. Omdat we het belangrijk vinden om te weten hoe we scoren, doen we mee aan nationale en internationale kwaliteitscontrolesystemen.” Daarnaast zijn er steeds meer zorgverzekeraars die als eis stellen dat het ziekenhuislaboratorium over het CCKL-keurmerk beschikt.

 

In Meander Medisch Centrum zijn de drie onderzoekslaboratoria gebundeld in het Laboratoriumcentrum. Alle drie zijn ze CCKL-gecertificeerd. In de toekomst komt er een andere kwaliteitsnorm voor laboratoria, de ISO-15189. Gerard van Dijk: “Ook al is het nog ver weg, we zijn nu al bezig om in 2019 ISO-proof te zijn.”

 

 

Informatie bijgewerkt: 1 May 2015