Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Meer sfeer en comfort in Galerij Meander

Op 4 juli is in de Galerij van Meander Medisch Centrum een nieuwe wachtplek geopend voor patiënten van de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. Op deze afdeling komen dagelijks honderden patiënten, van jong tot oud, voor onderzoek en behandeling. De nieuwe wachtplek bestaat uit zachte, comfortabele banken en is een welkome aanvulling op de bestaande zitplekken. “We vinden het fijn dat onze patiënten er nu prettiger bij zitten. De nieuwe banken zijn een hele vooruitgang, zeker voor mensen die pijn hebben of zich ongemakkelijk voelen”, aldus Wilma Verburg, die als medisch beeldvormer veel patiënten onderzoekt. De inrichting is mogelijk gemaakt met giften van de Marathon Amersfoort (editie 2016) en de Vrienden van Meander.

 

De Galerij was een sobere betonnen gang grenzend aan de Oranjerie en de onderzoeksafdelingen op de begane grond van het Amersfoortse ziekenhuis. Hier wachten patiënten op een MRI, PET-CT of ander spannend radiologisch of nucleair onderzoek. Deze patiënten zijn soms erg ziek en hebben behoefte aan prettige en comfortabele zitplekken tijdens het wachten. De wens was om comfortabele banken te plaatsen die ook de sfeer in de gang verhogen. Deze zachte maar stevige banken in de huisstijlkleuren en passend bij de bijzondere architectuur van het moderne ziekenhuis zijn nu geplaatst. Tegenover de wachtplek is een expositie ingericht van Annemiek van den Bedem met Amersfoortse Stadsgezichten. De medische zorg die het ziekenhuis biedt, wordt vergoed door de zorgverzekering. Extra voorzieningen die het verblijf voor patiënten en bezoekers prettiger maken en niet tot de directe medische zorg behoren, moet Meander op een andere manier bekostigen. Om die reden zoekt Stichting Vrienden Meander Medisch Centrum donaties voor dit werk en is er ook voor dit project geld opgehaald.  

 

 

Ria Koster neemt samen met Wilma Verburg, medisch beeldvormer, de nieuwe zitbanken in gebruik.

 

De afdeling Radiologie, ook wel röntgenafdeling genoemd, vervult in een ziekenhuis een belangrijke rol bij het stellen van de diagnose. Dit gebeurt onder andere door het maken van diverse soorten röntgenfoto’s. Maar ook door het maken van afbeeldingen met behulp van geluidsgolven (echografie) en magnetische velden (MRI). Ook worden op de afdeling Radiologie in toenemende mate behandelingen uitgevoerd, zoals het dotteren van een bloedvatvernauwing in de benen. Deze vorm van behandelen wordt ‘interventieradiologie’ genoemd.

 

Bij het specialisme Nucleaire Geneeskunde wordt radioactiviteit ingezet om de functie van organen te analyseren. Meestal wordt via een bloedvat een kleine hoeveelheid van een radioactieve stof toegediend. Het bloed transporteert deze stof naar de te onderzoeken organen. De afdeling heeft gemiddeld 589 patiënten per dag, waarvan 137 op de buitenposten en 452 aan de Maatweg. Daarvan zijn 46 kinderen per dag onder de 18 jaar, Patiënten komen o.a. van de Spoedeisende Hulp en verschillende afdelingen, zoals de oncologieafdeling en via huisartsen.

 

Informatie bijgewerkt: 4 July 2017