Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Meander screent patiënten op VRE-bacterie

In de afgelopen weken is bij zes patiënten van Meander een VRE-bacterie aangetroffen. De VRE is een darmbacterie (enterococ) die resistent is tegen antibiotica en kan infecties geven bij mensen met een ernstig verminderde weerstand. Meander heeft maatregelen getroffen om besmetting van andere patiënten te voorkomen door de patiënten met de VRE-bacterie of een verdenking daarop in contactisolatie te verplegen.

 

Daarnaast test Meander alle patiënten die mogelijk in aanraking zijn geweest met besmette patiënten op aanwezigheid van de VRE-bacterie. Als deze patiënten nog in het ziekenhuis verblijven, vindt dit contactonderzoek in het ziekenhuis plaats. Patiënten die weer thuis zijn, ontvangen een brief met uitleg en het verzoek om kweken af te nemen om te beoordelen of er bij hen mogelijk sprake is van VRE-besmetting. Als dat het geval is, worden ze daar door hun behandelend arts over geïnformeerd.

 

 

De enterococ is een bacterie die in de darmen van mensen voorkomt. Af en toe wordt een ongevoelige variant hiervan (de VRE) in Nederlandse ziekenhuizen gevonden bij een patiënt. Door de regelmatige screening van risicogroepen in Meander zijn deze besmettingen nu aan het licht gekomen.


Meer informatie over de VRE-bacterie en besmetting is te vinden op de website van Meander.

 

 

Informatie bijgewerkt: 16 April 2019