Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

‘Meander Move’ helpt patiënten met kanker

Bij de behandeling van kanker kunnen patiënten last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies. Veel mensen zijn geneigd om rust te nemen, om de vermoeidheid tegen te gaan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt juist dat bewegen een positief effect heeft. Daarom biedt de afdeling Revalidatiegeneeskunde van Meander Medisch Centrum sinds kort ‘Meander Move’ aan.

 

 

 

 

Fysiotherapeut Jeroen de Zeeuw:Meander Move helpt patiënten met kanker om in hun eigen omgeving aan voldoende beweging te komen, onder professionele begeleiding van het ziekenhuis.”

 

Alle patiënten die in Meander Medisch Centrum worden behandeld voor kanker kunnen deelnemen aan Meander Move. Dit is een beweegadvies dat is ontwikkeld door het Integraal Kankercentrum Amsterdam en dat patiënten zelf thuis kunnen uitvoeren. “Regelmatig bewegen tijdens de behandeling van kanker biedt patiënten veel voordelen”, aldus fysiotherapeut Jeroen de Zeeuw. “Het kan het aantal bijwerkingen van de behandeling verminderen. Ook kan het helpen om sneller op krachten te komen, vermoeidheid te verminderen en beter te slapen. Het versnelt het herstel na een operatie. Ook het zelfvertrouwen van patiënten neemt toe.”

 

Stevig bewegen

Het beweegadvies Meander Move kunnen patiënten uitvoeren in hun eigen omgeving en op tijden dat het hen goed uitkomt. Intensief sporten is niet nodig. Jeroen de Zeeuw: “De patiënt kiest een activiteit die bij hem past en die hij prettig vindt, bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Dat maakt het makkelijker om de activiteit vol te houden. De bedoeling is om uiteindelijk vier tot zes keer per week een half uur lang stevig te bewegen.”

 

Dagboek

De oncologieverpleegkundigen van Meander Medisch Centrum geven de patiënt uitleg over de mogelijke vormen en intensiteit van bewegen, passend bij de persoonlijke situatie. Patiënten krijgen een instructieboekje en dagboek mee. Op de momenten dat de patiënt voor behandeling in het ziekenhuis komt, bespreekt de patiënt samen met de verpleegkundige aan de hand van het ingevulde dagboek zijn/haar ervaringen.

 

Revalidatie op maat

In Meander Medisch Centrum kunnen alle patiënten met kanker na hun behandeling een revalidatieprogramma op maat volgen. Bijvoorbeeld een combinatie van fysieke training en psychosociale begeleiding. Patiënten kunnen deze programma's zowel individueel als in groepsverband volgen.

 

Datum: 15 februari 2013

Informatie bijgewerkt: 20 January 2014