Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Meander Medisch Centrum zet operatierobot in bij longkanker

Longkanker is een ernstige ziekte, die steeds meer voorkomt. De longchirurgen van Meander Medisch Centrum hebben veel ervaring met de behandeling van longkanker. Inmiddels wordt de operatierobot steeds meer toegepast voor de operatieve behandeling van patiënten met longkanker. In Nederland wordt deze vorm van minimaal invasieve longchirurgie nog maar in drie andere ziekenhuizen uitgevoerd.

 

Robotchirurgie is een van de speerpunten van Meander Medisch Centrum. De da Vinci operatierobot wordt sinds begin 2011 ingezet bij onder meer patiënten met endeldarm- en middenrifaandoeningen. Het gebruik van de operatierobot voor de behandeling van longkanker is een vanzelfsprekend vervolg.

Longchirurgen dr. B. van Ooijen en dr. W.A. Draaisma opereren jaarlijks vele patiënten met longkanker. Tijdens de operatie verwijderen zij de zieke long of longkwab. Tot voor kort was dit een ingrijpende operatie. Er werd een grote huidsnede gemaakt en de ribben werden geopend. Deze techniek heeft als nadeel dat het herstel lang duurt en er complicaties kunnen optreden. Een andere techniek is de kijkoperatie. Minder belastend, maar de operatie met de robot gaat nog een stap verder. Net als tijdens een kijkoperatie wordt robot-longchirurgie ook uitgevoerd via een viertal kleine huidopeningen. Na afloop herstelt de patiënt veel sneller en is er minder grote kans op complicaties. Robotchirurgie heeft echter meer voordelen. Met behulp van de behendige robotinstrumenten kan zeer nauwkeurig worden geopereerd. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een driedimensionele camera, waardoor de longchirurg de operatie zeer precies kan uitvoeren en meer lymfeklieren kan verwijderen.

De longchirurgen hebben een buitenlandse training op het gebied van robotchirurgie voor longkanker gevolgd waaronder een bezoek aan twee gerenommeerde centra in Amerika en Italië. Inmiddels hebben ze ruime ervaring opgedaan met robot-geassisteerde longchirurgie en zijn de resultaten van deze techniek veelbelovend.Foto: Dirk Verwoerd


 

Informatie bijgewerkt: 13 February 2015