Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Meander en Amersfoort werken samen aan duurzame stad

Op 25 september tekenden bestuursvoorzitter Frank de Reij van Meander Medisch Centrum en wethouder Duurzaamheid Astrid Janssen van de gemeente Amersfoort de regionale samenwerkingsovereenkomst Utrecht voor de Green Deal ‘Duurzame Zorg voor een gezonde toekomst’, een overeenkomst waarin concrete maatregelen staan die bijdragen aan een gezonde stad en beter klimaat.

 

Zorgorganisaties zijn grootverbruikers van energie, water, voedsel, grondstoffen en vervoer en hebben de opdracht vanuit het klimaatakkoord meegekregen om in 2030 de uitstoot van C02 met 49% te verminderen. Zo gebruikt Meander Medisch Centrum evenveel stroom als de gehele Amersfoortse wijk Nieuwland. Samen met veel andere zorginstellingen, zorgkoepels en –organisaties heeft het ziekenhuis zich aangesloten bij de Green Deal Zorg II.

 

De Green Deal Zorg stelt vier doelen: reductie van CO2-emissies, introductie circulair werken, terugdringen lozing medicijnresten in het afvalwater en het streven naar een gezonde leefomgeving.

 

In de overeenkomst staan concrete en gericht duurzaamheidsmaatregelen waar Meander Medisch Centrum de komende tijd mee aan de slag gaat. Zo heeft het ziekenhuis een energiebesparingsplan opgesteld en stelt het met andere ziekenhuizen een routekaart energietransitie op. Het ziekenhuis koopt tevens groene stroom uit windenergie in en heeft maatregelen genomen om de lozing van medicijnresten te verminderen. Er loopt een onderzoek naar de mogelijkheden om zonnepanelen op de daken te leggen. Daarnaast onderzoekt het ziekenhuis mogelijkheden om kringlopen voor grondstoffen te sluiten. Een eerste initiatief is dat Meander, samen met UMC Utrecht, de producenten van medische plastic toepassingen zal vragen deze voortaan te produceren uit gerecycleerde kunststoffen.

 

Wilt u meer hierover weten, neem dan contact op met Stef Bots, adviseur milieu & duurzaamheid.
 

 

 

Informatie bijgewerkt: 30 September 2019