Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Meander bundelt kennis op landelijk symposium over vitamine D

Op 27 maart organiseerde Meander Medisch Centrum voor de tweede keer een landelijk symposium over vitamine D. Voortbouwend op onderzoek in eigen huis was er nu extra aandacht voor het belang van vitamine D voor zwangeren en jonge kinderen.

 

Vitamine D is belangrijk voor ouderen, maar ook voor zwangeren en voor de ontwikkeling van het kind, zelfs al in de baarmoeder. Vandaar de keuze voor de titel van het symposium. Jonge kinderen met een vitamine D tekort hebben een verhoogde kans op virale luchtweginfecties en (chronische) aandoeningen op latere leeftijd, zoals diabetes en astma.
 

 

 

 

 

Toonaangevende experts spraken op het symposium over Vitamine D van Meander Medisch Centrum in Leerhotel het Klooster in Amersfoort

 

Experts
Twee Europese experts op het gebied van vitamine D, prof. dr. Cavalier en dr. Souberbielle, maakten duidelijk op welke wijze vitamine D gemeten moet worden, bij welke risicogroepen dit van belang is en welke vitamine D spiegel nagestreefd moet worden. Nederlandse deskundigen wezen op het belang van vitamine D bij Multiple Sclerose, het behandelen van onbegrepen spierklachten en het verminderen van het risico op infecties.

Vitamine D: blijvertje
Veel zorgverleners hebben nog een afwachtende houding ten aanzien van het nut van het meten of aanvullen van een vitamine D tekort. ‘Maar vitamine D is een blijvertje!’ stelt dr. Jos Wielders, klinisch chemicus bij Meander Medisch Centrum en organisator/voorzitter van het symposium. ‘Nederland raakt momenteel achterop. Samen met mij verbazen vele sprekers zich dat de Gezondheidsraad eind 2012 een ondergrens van 30 nmol/L voor de bloedspiegel adviseerde. Duitsland en de Verenigde Staten adviseren een grens van 50 nmol/L. Wij willen door middel van dit soort symposia en op basis van de feiten de ogen van zorgverleners openen.’

Gunstige effecten
Naast gunstige effecten voor zwangeren en kinderen zorgt vitamine D samen met calcium voor sterke botten en helpt het tegen botontkalking. Ook heeft het een positief effect op spierkracht. Wie voldoende vitamine D heeft, loopt minder kans te vallen of om iets te breken bij een valpartij. Ook is voldoende vitamine D van belang voor een goed afweersysteem (dus minder infecties) en een verlaagd risico op bijvoorbeeld darmkanker.

Website
Het symposium in Amersfoort, dat met steun van de firma Roche tot stand kwam, werd druk bezocht door huisartsen, internisten, geriaters, specialisten ouderengeneeskunde, gynaecologen, kinderartsen, verloskundigen, laboratoriumspecialisten en diëtisten. Op www.meandermedischcentrum.nl/vitamine-d wordt meer informatie aangeboden en is een platform voor activiteiten op het gebied van vitamine D. Ook staat hier een patiëntenbrochure over Vitamine D bij zwangerschap en het geven van borstvoeding.


Datum: 27 maart 2013

Informatie bijgewerkt: 17 December 2013