Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Live surgery orthopedie: de osteotomie in beeld

Fysiotherapeuten uit de regio konden op 25 november live een osteotomie volgen in Meander Medisch Centrum. Dit is een standsoperatie van het onderbeen. Circa tachtig fysiotherapeuten woonden deze ‘live surgery’ bij.

 

Bij een osteotomie wordt de stand van het onderbeen aangepast. Dit wordt gedaan bij mensen met slijtage aan de binnenkant van de knie, zodat men goed kan blijven bewegen en sporten. De stap naar een knieprothese is daardoor niet nodig en kan vaak nog tien tot vijftien jaar worden uitgesteld.

 

De gang van zaken in de operatiekamer was prima te volgen op het grote scherm in het auditorium van het ziekenhuis. Orthopedisch chirurg Robert Gaasbeek stond te opereren in de OK. Tegelijkertijd voorzagen collega-orthopeden Rob Nordkamp en Bas Ongkiehong  de verrichtingen van een toelichting voor het publiek.

 

De live surgery is de derde in een reeks, nadat eerder de schouderoperatie (arthroscopische cuff repair) en een operatie van de voorste kruisband waren te volgen. Het gaat bij live surgeries om operaties van aandoeningen waarvoor orthopeden en fysiotherapeuten nauw met elkaar samenwerken.

 

De negen orthopedisch chirurgen van Meander behandelen mensen met klachten aan het bewegingsapparaat, waaronder onder andere gewrichten zoals knie, heup en schouder. Om de kennis hierover te vergroten, organiseren de orthopeden dergelijke ‘live surgeries’. Meer informatie vindt u op www.meandermc.nl/orthopedie

 

Informatie bijgewerkt: 28 November 2016