Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Live dotterbehandeling vanuit Meander Medisch Centrum

De interventiecardiologen van Meander Medisch Centrum hebben vrijdag 20 november een percutane coronaire interventie (PCI), ook wel bekend als dotterbehandeling, uitgevoerd die live werd uitgezonden op een cardiologencongres in Amsterdam.

 

Ruim 100 cardiologen en 250 researchverpleegkundigen konden op het congres van de Vereniging Werkgroep Cardiologische Centra via een groot scherm de dotterbehandeling live volgen. De dotterbehandeling werd uitgevoerd door interventiecardioloog Fabrizio Spano van Meander Medisch Centrum. Interventiecardiologen Bas Hamer en Bart de Smet gaven toelichting op de behandeling. "Opleiding en wetenschap zijn belangrijk voor een topklinisch ziekenhuis als Meander. Met deze live behandeling dragen we onze kennis over op de aanwezigen in de zaal", vertelt interventiecardioloog Bas Hamer.

 

Het uitvoeren van een PCI (in volksmond beter bekend als dotteren) is één van de manieren om een vernauwing in een kransslagader bij het hart op te heffen. De kransslagaderen voorzien het hart van bloed. Met dotteren brengt de interventiecardioloog via een slagader in de lies, pols of elleboogplooi, een dunne draad naar de vernauwing in het bloedvat bij het hart. Daar wordt de ader opgerekt met een soort ballonnetje, daarna wordt er bijna altijd een stent geplaatst. In Meander zijn vier interventiecardiologen werkzaam die deze behandeling uitvoeren.

 

In Meander worden zo'n duizend tot twaalfhonderd PCI’s per jaar uitgevoerd. Het ziekenhuis levert cardiologische zorg aan een grote groep patiënten met (acute) hartproblematiek. Patiënten komen niet alleen uit Amersfoort, maar ook van buiten de regio. Dankzij snel en bekwaam handelen van het cardiologisch team kan hartschade worden voorkomen. 

 

 

De interventiecardiologen van Meander Medisch Centrum hebben vrijdag 20 november een dotterbehandeling uitgevoerd die live werd uitgezonden op een cardiologencongres in Amsterdam. 

 

 

Informatie bijgewerkt: 23 November 2015