Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Leven met minder pijn

Elk jaar bezoeken ongeveer 1500 patiënten de poli Pijngeneeskunde van Meander Medisch Centrum. Dit jaar bestaat deze ‘pijnpoli’ 25 jaar. Anesthesioloog drs. Tanja Koornwinder is één van de vijf gespecialiseerde pijndokters: “Iemand met een pijnstoornis heeft langdurig pijn, terwijl artsen niet altijd kunnen vinden waardoor de pijn is ontstaan of waardoor deze zo lang en hevig aanhoudt. Pijn is namelijk niet zichtbaar op een röntgenfoto, waardoor de bron soms lastig te duiden kan zijn. Maar als iemand zegt dat hij pijn heeft, dan hééft hij pijn. Patiënten met chronische pijn kunnen veel alledaagse zaken niet meer doen, zoals sporten, bij mensen op bezoek gaan of werken. Ze hebben vaak een lange weg afgelegd waarbij ze tussen hoop en wanhoop heen en weer geslingerd zijn.”

 

De pijndokter dient een echogeleide prik toeVia een echogeleide prik wordt de zenuw die de pijnprikkel afgeeft verdoofd of geblokkeerd

 

Pijnblokkade

De pijndokters werken op de speciale poli samen met een team van verpleegkundigen, anesthesiemedewerkers en ondersteunende medewerkers. In de afgelopen 25 jaar is er veel veranderd. Koornwinder: “De laatste 10 jaar hebben de pijnbehandelingen met echo de intrede gedaan. We kunnen door deze ontwikkeling zelfs kleine zenuwen in beeld brengen en daardoor lastige zenuwpijn bestrijden. Binnenkort krijgen wij een nieuw echoapparaat waarmee deze techniek nog beter uit te voeren is. Het doel is om de zenuw die de pijnprikkel afgeeft te verdoven of te blokkeren. Hierdoor geeft de zenuw de pijnprikkel niet meer door aan de hersenen, voelt de patiënt minder pijn en dat maakt het leven een stuk prettiger.” Als wij er met complexe pijnpatiënten niet uitkomen dan hebben we in een groot algemeen ziekenhuis als het Meander het voordeel van directe lijnen met neurologen, revalidatie artsen, psychologen en psychiaters om zo multidisciplinaire zorg te kunnen verlenen.

 

Internationaal certificaat
Onlangs slaagden de vijf in pijn gespecialiseerde anesthesiologen voor een internationaal kwaliteitsexamen. Meander Medisch Centrum is daarmee het enige Nederlandse ziekenhuis waar alle pijndokters én een neuroloog dit internationale examen op zak hebben. Koornwinder: “Door deze intensieve studie en het examen gezamenlijk af te leggen zijn we nu helemaal op elkaar ingespeeld en hebben we aan een half woord genoeg.” De poli Pijngeneeskunde is in zowel Amersfoort als Baarn gevestigd en te bezoeken na een verwijzing van de huisarts.

 

Informatie bijgewerkt: 27 February 2020