Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Lachgas voor kindvriendelijkere zorg

Dagelijks komen op de Spoedeisende hulp (SEH) van Meander Medisch Centrum kinderen binnen voor een behandeling. De één na een valpartij in de speeltuin, de ander na een doorverwijzing door de huisarts. Wat ze gemeenschappelijk hebben? Angst voor pijn. Daar is nu iets op gevonden: lachgas.

 

 

SEH-arts Roy Welsing heeft het plan bedacht om lachgas te gaan gebruiken. “Kinderen zijn vaak angstig als ze hier komen. De behandeling kan voor hen een nare ervaring zijn. Juist omdat ze bang zijn voor de pijn, is het voor mij en mijn collega’s lastig om hen goed te helpen. Bijvoorbeeld bloedprikken, een infuus aanleggen of het hechten van een snijwond. Tot voor kort moesten we daarvoor soms uitwijken naar de operatiekamer. Omdat wij nu opgeleid zijn om lachgas toe te dienen bij kinderen en de juiste apparatuur in huis hebben, kunnen wij deze kinderen, onder begeleiding van lachgas, beter behandelen.”

 

Happy bubble

Het lachgas is een lichte vorm van sedatie die wordt toegediend via een kapje over de mond. Het heeft als effect dat het bewustzijnsniveau lager wordt. Het is geen slaapmiddel: het contact met het kind blijft bestaan, het kind kan gewoon blijven praten en reageren. “Je komt eigenlijk in een ‘happy bubble’ en ervaart de wereld minder intens. Je krijgt daardoor wat minder mee van wat er met je gebeurt en voelt minder pijn. Een deel van de kinderen vertoont na de behandeling een glimlach, vandaar de naam lachgas”, aldus de SEH-arts.

 

Geen bijwerkingen

Er is een mobiel apparaat aangeschaft dat op elke SEH-kamer worden gebruikt, overal waar kinderen behandeld worden. Het apparaat, de Excidio, breekt het lachgas af in onschuldige gassen. Het lachgas geeft geen bijwerkingen. Welsing: “Er is altijd een SEH-arts aanwezig bij de behandeling onder lachgas, maar langdurige bewaking of extra tijd op de SEH is niet nodig. De behandeling gaat juist sneller door het gebruik van lachgas. Alle Spoedeisende hulp-artsen zijn nu opgeleid om lachgas toe te dienen.”

 

Informatie bijgewerkt: 3 November 2015