Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Lachgas op Spoedeisende hulp voor kindvriendelijkere zorg

Kinderen die een pijnlijke behandeling op de Spoedeisende hulp van Meander Medisch Centrum moeten ondergaan, of angstig zijn voor hun behandeling, kunnen sinds kort lachgas toegediend krijgen. Lachgas vermindert de angst en de pijn. Alle Spoedeisende hulp (SEH) artsen zijn recent geschoold om lachgas toe te dienen. Hiervoor is een speciaal apparaat aangeschaft.

 

Roy Welsing is één van de SEH-artsen en initiatiefnemer om lachgas op de Spoedeisende hulp te introduceren. “Kinderen zijn vaak angstig als ze op de Spoedeisende hulp komen, waardoor een behandeling een nare ervaring kan zijn en lastiger uit te voeren is. Lange tijd was er geen eenvoudige manier beschikbaar om een kind op de Spoedeisende hulp sedatie en pijnstilling te geven zonder infuus. Hierdoor moesten we kinderen met een traumatisch letsel zoals een wond of botbreuk soms laten opnemen voor een behandeling in een operatiekamer. Omdat wij nu opgeleid zijn om lachgas toe te kunnen dienen bij kinderen en hiervoor de juiste apparatuur tot onze beschikking hebben, kunnen wij deze kinderen nu zelf behandelen.”

 

Het lachgas wordt toegediend in een vaste zuurstof/lachgas verhouding van 50/50, waardoor er geen diepe sedatie plaatsvindt en het contact met het kind blijft bestaan. Het apparaat, de Excidio, breekt het lachgas af in onschuldige gassen, zodat op elke behandelkamer veilig lachgas kan worden toegediend. Welsing: “Er is altijd een SEH-arts aanwezig bij de behandeling onder lachgas, maar langdurige bewaking of extra tijd op de SEH is niet nodig. De behandeling gaat juist sneller door het gebruik van lachgas. Het lachgas is snel uitgewerkt. Allemaal voordelen voor kinderen die moeite hebben met bloedprikken, een infuus aanprikken of bij wie het geven van een lokale verdoving te traumatisch is zonder sedatie.”

 

 

SEH-arts Roy Welsing toont in een behandelkamer het lachgas en de Excidio waarmee hij op veilige wijze lachgas kan toedienen.

 

 

 

 

Informatie bijgewerkt: 20 April 2015