Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Keurmerk voor PET-CT in Meander Medisch Centrum

Meander Medisch Centrum gebruikt bij de behandeling van kanker hoogstaande onderzoeksapparatuur. De hypermoderne PET-CT scanner is hiervoor nu bekroond met een bijzonder Europees kwaliteitscertificaat. De PET-CT maakt in korte tijd duidelijk of een behandeling aanslaat. Patiënten hoeven daardoor minder lang in spanning te zitten.

 

V.r.n.l. JanPaul Esser, nucleair geneeskundige en Leo van den Berg, klinisch fysicus, bij de bekroonde PET-CT van Meander Medisch Centrum, geflankeerd door radioloog Robert Buiskool en nucleair medisch werker Bianca Tieks.

 

Bij kanker zijn verschillende behandelingen mogelijk, zoals bestraling, hormoontherapie of een chemokuur. Op een gewone CT scanner is het effect soms pas na drie maanden te zien, op de PET-CT al binnen twee weken. Voor patiënten is het belangrijk om zo snel mogelijk te weten of een tumor reageert op de behandeling. Ook vanuit omliggende ziekenhuizen komen patiënten voor onderzoek met de PET-CT naar Amersfoort.

 

Een PET-CT bestaat uit een PET-scanner en een CT-scanner. Aangezien de beelden onmiddellijk aansluitend worden gemaakt, kunnen deze beelden worden samengevoegd. De PET scanner is het werkveld van de nucleair geneeskundige en toont aan welk deel van de tumor actief is. De CT scanner is het werkveld van de radioloog en toont aan waar de tumor zit en hoeveel ruimte hij inneemt. Beide specialismen werken intensief samen bij de beoordeling van beelden.

 

Meander Medisch Centrum doet mee aan verschillende nationale en internationale wetenschappelijke onderzoeken naar nieuwe behandelmethodes, onder meer bij lymfklierkanker. Daarvoor werkt het Amersfoortse ziekenhuis samen met het Vrije Universiteit Medisch Centrum. Om mee te mogen doen, moet de PET-CT scanner optimale topprestaties leveren met een zeer hoge nauwkeurigheid. In Europa is het de EANM (European Association of Nuclear Medicine) die dit soort apparatuur test en die het kwaliteitskeurmerk verstrekt. JanPaul Esser, nucleair geneeskundige en Leo van den Berg, klinisch fysicus, zijn blij met de toekenning van het certificaat. “We zijn een ziekenhuis dat veel onderzoek doet en veel soorten kanker behandelt. We voldoen nu aantoonbaar aan de Europese norm voor betrouwbare meetresultaten. Dit is weer een stap verder in onze oncologische zorg.”

 

Datum: 24 juni 2013

Informatie bijgewerkt: 17 December 2013