Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Ketenzorg voor Parkinsonrevalidatie LSVT-BIG

Meander Medisch Centrum initieert ‘Shared Care’ ketenzorg voor patiënten met Parkinson in de regio Eemland. Parkinsonpatiënten konden al sinds 2015 in Meander Medisch Centrum terecht voor de revalidatiebehandeling LSVT-BIG, die hen leert om ‘groter’ te bewegen. De vraag naar deze therapievorm is enorm gegroeid. Daarom is de samenwerking met fysiotherapeuten en ergotherapeuten in de regio gezocht. Vandaag is de eerste ketenzorgbijeenkomst, met als doel in de regio BIG for LIFE oefengroepen op te zetten en te faciliteren dat patiënten dicht bij huis door een jaarlijkse TUNE UP hun resultaten op peil kunnen houden.

 

Shared Care ketenzorg houdt in dat er een intensieve samenwerking is met therapeuten in de regio, die het nabehandeltraject gaan aanbieden. Elke Parkinsonpatiënt heeft jaarlijks een TUNE UP nodig, een soort APK om het fysieke functioneren in kaart te brengen en te trainen wat nodig is. Parkinson is een progressieve ziekte, waarbij zich steeds nieuwe verschijnselen aandienen. LSVT-BIG is bedoeld om de gevolgen van dit ziekteproces te vertragen.

 

Training van een BIG for LIFE oefengroep

 

Gemotiveerd en enthousiast

Om mensen te helpen dagelijks gemotiveerd te blijven oefenen is de BIG for LIFE oefengroep opgezet in het ziekenhuis. Fysiotherapeut Tineke Snoeijer: “Het is een van de meest gemotiveerde oefengroepen die ik ken, mensen zijn erg enthousiast en ze gaan door het samen trainen nog meer vooruit. Sommigen gaan zelfs hun sport weer oppakken, bijvoorbeeld hardlopen, wandelen of paardrijden. Het is een enthousiaste patiëntengroep die hard groeit, daarom zijn we blij met de fysiotherapiepraktijken in de regio die deze zorg willen overnemen.“


De LSVT-BIG-training komt uit Amerika en is wetenschappelijk onderbouwd. De therapie duurt vier weken en is intensief. Patiënten trainen vier dagen per week een uur in het ziekenhuis en dagelijks een half uur thuis. De resultaten zijn positief. Fysiotherapeut Alette de Pooter: “Patiënten kunnen al heel snel in dezelfde tijd de dubbele afstand lopen, gemakkelijker een broekknoop vastmaken, of een bed opmaken. Wat we oefenen verschilt per persoon, afhankelijk van waar de patiënt behoefte aan heeft. Ook zien we dat de balans, houding, conditie en lenigheid van de patiënt verbetert.” Alle patiënten zijn significant vooruit gegaan in hun kwaliteit van leven. Hun ervaring wordt ondersteund door objectieve klinimetrische data.


De resultaten zijn het beste bij mensen die in een vroeg stadium van Parkinson of Parkinsonisme zitten. Het is belangrijk dat patiënten na afronding van hun therapie dagelijks hun oefeningen blijven doen. Alette: “Hiervoor geldt ‘use it or lose it’. Bewegen is het dagelijkse medicijn, anders verslechtert het functioneren van de patiënt weer.”


Alle fysiotherapeuten en ergotherapeuten die betrokken zijn bij de ketenzorg, zijn geschoold in LSVT-BIG zodat de kwaliteit van de behandelingen optimaal is. Voorwaarde om in te stromen in het nabehandeltraject is het volgen van de LSVT-BIG training op de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het Meander Medisch Centrum. Patiënten die in aanmerking willen komen voor de LSVT-BIG training of de Shared Care nabehandeling, kunnen contact opnemen met de afdeling Revalidatiegeneeskunde.

 

Informatie bijgewerkt: 30 May 2018