Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Kanker in coronatijd | Een tweede thuis

Nicoline (31) verhuisde ruim een jaar geleden naar Amersfoort. Een nieuwe start, een fijne baan als manager bij een oogkliniek en vol energie om de stad te gaan ontdekken. Het liep anders. De benauwdheidsklachten in het voorjaar bleken geen corona te zijn, maar een agressieve vorm van lymfeklierkanker.

 

Afdeling B5 in Meander werd voor Nicoline een tweede thuis in de afgelopen acht maanden. Bezoek is maar beperkt mogelijk door de coronamaatregelen. Hoe ga je daar als patiënt en als verpleegkundige mee om?

 

Nicoline: “Ik zit in een ambulant traject waarbij ik drie keer per week op deze afdeling ben en verder zoveel mogelijk thuis. Soms zijn er langere opnames nodig. Thuis ontvang ik door de coronamaatregelen weinig mensen, hier op de verpleegafdeling ontmoet ik veel meer mensen. Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk is het best gezellig. Je bent meer op elkaar aangewezen en hebt door het weinige bezoek intensiever contact met verpleegkundigen en andere patiënten.

 

Ik maakte in de zomer vaak wandelingetjes met andere patiënten op de gang. Contact met lotgenoten is heel belangrijk, je maakt hetzelfde mee en begrijpt elkaar. Door de aangescherpte maatregelen zijn de wandelingen nu niet mogelijk, maar een praatje van deur tot deur kan gelukkig nog wel. De aandacht die er voor de patiënten op de afdeling is komt van het hele team. Daar ligt echt een hele waardevolle kracht. De verpleegkundigen, artsen, co-assistenten, stagiaires, servicemedewerkers en zelfs de postbode zitten nooit verlegen om een praatje. Met sommige verpleegkundigen heb ik bijna een soort moederband gekregen. De verpleegkundigen zijn lief, betrokken en zorgzaam. Toen ik er een tijdje geleden even echt doorheen zat, kon ik gebruiken maken van het bubbelbad op de afdeling. Een verwenmomentje dat me heel erg goed deed.”

 

Marijke is kuurcoördinator en senior/specialistisch verpleegkundige op verpleegafdeling oncologie/hematologie B5.

 

Marijke: “Als verpleegkundige proberen we altijd de mens achter de patiënt te leren kennen, dat was voor corona ook zo. Maar ik merk dat ik dat nu nog bewuster doe. Soms gaan we even bij een patiënt zitten, niet als verpleegkundige, maar gewoon als mens. Dan praten we even niet over de behandeling.

 

Vanuit medisch oogpunt wil je de kans op een coronabesmetting bij patiënten zo klein mogelijk maken. Maar het druist soms wel tegen je persoonlijke gevoel in. Dat is een continue afweging en soms ook wel een tweestrijd. Ik probeer altijd te kijken naar wat wel kan. We proberen creatief te zijn met de mogelijkheden die er wel zijn om het verblijf op deze afdeling voor een patiënt zo aangenaam mogelijk te maken.”

 

Contact verpleegkundige patiënt

Informatie bijgewerkt: 4 February 2021