Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Intensive Care wil facelift voor meer sfeer

De Intensive Care (IC) van Meander Medisch Centrum herbergt de meest kwetsbare patiënten van het ziekenhuis. De zorg die zij krijgen is van hoge kwaliteit en de afdeling bevat alle benodigde technische faciliteiten. Toch zijn kleur, comfort en gezelligheid meer dan welkom. Dat maakt het verblijf voor patiënten en hun dierbaren een stuk prettiger. De Vrienden van Meander komen hiervoor in actie.

 

De ruimtes op de IC zijn functioneel: witte gangen, sobere inrichting en nauwelijks kleur. Een aantal medewerkers hebben de handen ineen geslagen en een plan gemaakt om de afdeling sfeervoller te maken. Dat is mogelijk door onder meer toepassing van folie met foto’s, verlichting, prettiger meubilair en lambrisering.

 

Hanneke Lopers, teammanager IC: “We willen op elke patiëntenkamer meer sfeer bieden door het projecteren van digitale foto’s. Voor de ene patiënt zijn dat foto’s van de kleinkinderen, voor de ander van de hond. Daarnaast vinden we het belangrijk om op elke kamer een grote klok met datum en tijd te hebben. Veel patiënten zijn in de war en dan helpt zo’n klok ze om zich te oriënteren”, aldus Hanneke. Familieleden brengen vaak veel tijd door bij hun naaste. “Om het wachten en waken wat aangenamer te maken, willen we graag relaxstoelen aanbieden in plaats van klapstoelen.”

 

De gespreksruimte is een belangrijke plek op de IC. Hier vinden vaak emotioneel geladen gesprekken plaats tussen de IC-arts en de familie. De ruimte is zakelijk en sober ingericht met witte tafels en rechte stoelen. “We willen hier heel graag een huiselijke sfeer creëren. Het zijn vaak slecht nieuws gesprekken die hier worden gevoerd. Als de ruimte dan iets bijdraagt om de klap op te vangen, zou dat heel mooi zijn”, aldus Hanneke Lopers.

 

Vorig jaar heeft de afdeling al een extraatje van de Vrienden van Meander gekregen. Door donaties werd het project VoICe mogelijk. Dit bestaat uit een aantal iPads met een communicatie-app. Hiermee kunnen patiënten die aan de beademing liggen, duidelijk maken of ze bijvoorbeeld honger of pijn hebben.

Voor de realisatie van het project ‘Sfeer op de IC’ is 52.000 euro nodig. Dankzij een donatie zijn 9.000 euro al binnen. De komende tijd voeren de Vrienden van Meander diverse acties uit, met als doel het bedrag dit jaar bijeen te brengen. Dan kan de uitvoering in 2017 plaatsvinden.

 

De zorgverzekeraar vergoedt de medisch noodzakelijke zorg. Zaken die niet tot de directe medische zorg behoren, moet Meander op een andere manier bekostigen. Juist dít zijn vaak de belangrijke extra’s voor patiënten en bezoekers, die het verblijf in het ziekenhuis prettiger maken. Dat is de reden waarom Stichting Vrienden Meander Medisch Centrum donaties zoekt voor projecten als Sfeer op de IC. Meer informatie hierover is te vinden op www.vriendenvanmeander.nl

 

 

Informatie bijgewerkt: 13 September 2016