Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

High-tech laboratorium in nieuwe ziekenhuis

In het nieuwe ziekenhuis van Meander Medisch Centrum wordt een groot deel van het laboratorium volledig geautomatiseerd. Het meest in het oog springende onderdeel hiervan is de track: een volautomatisch transportsysteem voor bloedbuisjes, met daaraan gekoppeld allerlei analyse-apparatuur. Efficiënter werken, nog minder kans op fouten en snellere uitkomsten zijn de belangrijkste voordelen van de track.

 

 

 

 

 

 

In het nieuwe Meander Medisch Centrum Amersfoort wordt een groot deel van het laboratorium geautomatiseerd. De eerste stappen zijn gezet.

 

De handtekeningen onder het contract voor levering van het systeem werden op 27 maart gezet. Vertegenwoordigers van Meander Medisch Centrum en Abbott, een internationaal bedrijf in de gezondheidszorg, stonden stil bij de grote stap voorwaarts die de track betekent voor het ziekenhuis. Bijzonder is dat de verschillende laboratoria verregaand zullen gaan samenwerken door de komst van de track: klinische chemie, medische microbiologie, medische immunologie en klinische farmacie. Gewoonlijk hebben dit soort onderzoeksafdelingen eigen apparatuur, systemen en werkwijzen.

 

De apparatuur wordt na de zomer geleverd, opgebouwd en getest in het nieuwe Meander Medisch Centrum aan de Maatweg in Amersfoort. Zodra het ziekenhuis open gaat (rond de kerst), draait de track op het laboratoriumcentrum volautomatisch. De meeste bloeduitslagen zijn dan binnen een uur bekend. Nu is zo’n korte doorlooptijd alleen mogelijk als de arts een spoedaanvraag indient. Bij de track hoort ook een ‘zelfdenkende koelkast’ waarin de bloedmonsters na onderzoek opgeslagen worden. Wil de arts nog nader bloedonderzoek, dan hoeft de medewerker op het lab niet handmatig het juiste buisje uit duizenden andere buizen terug te zoeken. Met de spreekwoordelijke druk op de knop tovert het systeem zelf het betreffende buisje tevoorschijn. Nogmaals bloed afnemen bij de patiënt voor vervolgonderzoek behoort dan definitief tot het verleden.

 

Meander Medisch Centrum loopt met de komst van de track vooruit op toekomstige ontwikkelingen in laboratoriumland. Het is een van de weinige ziekenhuizen in Nederland waarin het systeem zó integraal wordt ingevoerd. Het systeem is flexibel uit te breiden met extra apparatuur.

 

Datum: 28 maart 2013

Informatie bijgewerkt: 17 December 2013