Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Grote belangstelling voorlichtingsavond prostaatkanker

De voorlichtingsavond over prostaatkanker, georganiseerd door het Prostaatcentrum Midden-Nederland, trok veel belangstelling. Ruim zeventig deelnemers woonden op 22 juni 2017 een informatief programma bij in het Auditorium in Meander Medisch Centrum. Een aantal sprekers ging in op oorzaken en behandeling van prostaatkanker. In de pauze konden de aanwezigen kraampjes bezoeken van onder andere het Toon Hermans Huis en de Prostaatkankerstichting. Ook was er ruimte om vragen te stellen.

 

Dr. Anko Kooistra, uroloog in Meander Medisch Centrum: “We organiseren nu al een aantal jaren zo’n avond en we merken elke keer dat er veel behoefte is aan informatie over dit onderwerp. Uit cijfers blijkt dat één op de negen mannen in Nederland in zijn leven te maken krijgt met prostaatkanker. Tijdig ontdekken is van belang, om de juiste behandeling te kunnen starten. Plasklachten kunnen een voorteken zijn, maar dat is zeker niet altijd het geval. Op deze voorlichtingsavond hebben we laten zien dat er verschillende behandelingen mogelijk zijn. Per persoon bepalen we, in overleg met de patiënt, wat voor hem de best passende behandeling is. Dit maatwerk is typerend voor het Prostaatcentrum Midden-Nederland, dat nagenoeg alle onderzoek en behandeling kan bieden.”

 

Dit maatwerk is terug te zien in bovenstaande diagram. Hierin is te zien welke behandelingen de patiënten kregen bij wie in 2016 in het Prostaatcentrum Midden-Nederland de diagnose prostaatkanker gesteld werd. Bij 24% van de mannen was op dat moment nog geen behandeling nodig en volstond het ‘actief wachten’ (“active surveillance”) of ‘waakzaam wachten’ (“watchful waiting”). Voor 19% van de patiënten was bestraling (radiotherapie) de beste optie. Een kwart van de patiënten (25%) kwam in aanmerking voor een operatie met de operatierobot en bij 31% werd een behandeling met medicijnen geboden (hormonale therapie).

 

 

Kijk ook op www.prostaatcentrummiddennederland.nl

Informatie bijgewerkt: 24 June 2017