Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Filantropie rukt op in de gezondheidszorg

Vandaag zijn op de Dag van de Filantropie de resultaten van het tweejaarlijkse onderzoek Geven in Nederland bekend geworden. Er wordt meer gegeven aan gezondheidsfondsen. Ook Stichting Vrienden van Meander die daags na het onderzoek drie jaar bestaat, ziet een stijgende lijn in donaties voor het ziekenhuis. Niet vreemd, want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een prettige omgeving positieve invloed heeft op het herstel van de patiënt.

 

In een tijd waarin ziekenhuizen steeds meer met minder moeten doen, timmert de Stichting Vrienden Meander Medisch Centrum hard aan de weg om noodzakelijke extra’s te verwezenlijken. Op 24 april bestaat de stichting precies drie jaar. Met hulp van vele gevers zijn aantoonbare resultaten geboekt in het nieuwe ziekenhuis. Het zijn stuk voor stuk voorzieningen die het verblijf voor patiënten een stuk prettiger maken: aangepast meubilair, familiekamers, bedbanken, speelplekken, een dakterras, groen en kunst.

 

De Vrienden Meander Medisch Centrum bedanken op hun derde verjaardag alle gevers voor de steun waardoor er extra comfort is voor patiënten in het ziekenhuis.

 

Positief effect

Er zijn in verschillende publicaties aanwijzingen te vinden dat zowel fysiek als psychisch comfort een positief effect zou kunnen hebben op het herstel. Fysiek comfort wil zeggen dat de patiënt geen, of minder, pijn of misselijkheid ervaart. De anesthesiologen van Meander Medisch Centrum zijn ervan overtuigd dat afleiding stressreductie geeft. Anesthesioloog Daniël Dijkstra: “Van stress weten we dat het de doorbloeding van organen en verse wonden niet ten goede komt. Ook is aangetoond dat afleiding vóór de operatie, met bijvoorbeeld een computerspelletje of filmpje, stress reduceert.”

 

Filantropie

De Dag van de Filantropie wordt ieder jaar door het Centrum Filantropische Studies van de Vrije Universiteit georganiseerd. Het geeft aandacht aan filantropie, wat staat voor bijdragen in de vorm van geld, goederen en/of tijd, vrijwillig ter beschikking gesteld door individuen en organisaties zoals fondsen, bedrijven en kerken, waarmee algemeen nut doelen worden gesteund.

 

Meer informatie over de Stichting Vrienden Meander Medisch Centrum: www.vriendenvanmeander.nl

 

Informatie bijgewerkt: 23 April 2015