Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Drukbezochte avond over hardlopen en gezondheid

Op 25 april 2016 zat het Auditorium in Meander Medisch Centrum tot de laatste stoel vol met belangstellenden die méér wilden weten over de medische en psychische aspecten van hardlopen en bewegen. De avond was georganiseerd als opmaat naar de Marathon Amersfoort op 5 juni, waar het ziekenhuis als sponsor van de Meander Halve Marathon actief aan meedoet.

 

René van Dijk heette namens de Raad van Bestuur allen welkom in het ziekenhuis, dat juist in deze week was bekroond met de Bouwaward. Op het programma stonden vijf sprekers, die elk vanuit hun eigen specialisme iets vertelden over hardlopen en gezondheid. De aanwezigen in de zaal konden vragen stellen. Tussendoor was er een pauze waar ook de informatiemarkt te bezoeken was, met kramen van onder meer Stichting Marathon Amersfoort en de Vrienden van Meander.

 

Christine Oldenburg-Ligtenberg, internist:

Hardlopen heeft effect op lichaam en geest. Niet alleen op hart en longen en op pezen en spieren, maar ook op je hormoonhuishouding en stofwisseling. Hoe zit dit precies? Kunnen mensen met een chronische ziekte, zoals diabetes, veilig hardlopen/sporten?

 

Evelyn de Vrey, cardioloog:

Altijd schokkend als je het in de krant leest: een hardloper valt plots neer. Komt dit vaak voor, kun je voortekenen herkennen, en welke preventie is mogelijk? Kun je eigenlijk wel hardlopen als je hartpatiënt bent? Hoe gezond is hartlopen, verlengt het je levensduur?

 

Judith Hartman, orthopedisch chirurg:

Is hardlopen nou wel of niet slecht voor je gewrichten? Verslijten knieën sneller door hardlopen? Wanneer is het tijd om klachten serieus te nemen en wat kun je doen om zo lang mogelijk klachtenvrij te blijven?

 

Gea van Essen, longverpleegkundige:

Veel hardlopers vragen zich af: hijgen of kortademigheid, hoort dat erbij als je je conditie aan het opbouwen bent, of zijn dit signalen van longklachten? Wanneer ga je ermee naar de huisarts en is een longfunctietest zinvol? Kun je hardlopen als je verkouden bent? Hoe kun je zo ademhalen, dat je geen last krijgt van duizeligheid?

 

Frank Kruisdijk, psychiater (GGz Centraal):

Running tegen depressie: “Voorkomen zeker, maar genezen?” Hardlopen heeft ook een mentale kant. Je traint niet alleen je lichaam, maar ook je geest. In hoeverre helpt sporten in het algemeen en hardlopen in het bijzonder om depressieve klachten te voorkomen? Frank deed onderzoek naar dit onderwerp. De belangrijkste conclusie: voorkomen van depressie door bewegen zeker, maar genezen van een (zware) depressie is een voortgaande discussie.

 

Meer foto's van de avond

 

Het werd gezellig druk in de Foyer

 

Van het hardlooptijdschrift Losse Veter werden proefnummers uitgedeeld

 

Het publiek kon zich laten informeren over het nut van sportmassage

 

Concentratie tijdens de presentaties met een hoog informatiegehalte

 

Fotografie: Frank Noordanus 

 

 

 

Informatie bijgewerkt: 28 April 2016